Dokončení stavby vědecké knihovny v Hradci Králové se opozdí

Vložil
ČTK
30.04.2006 23:20
Hradec Králové

Hradec Králové - Dokončení stavby studijní a vědecké knihovny v  Hradci Králové se zřejmě opozdí. Na stavbu moderní budovy ve tvaru písmene X letos chybí 40 milionů korun. Celkové náklady na stavbu, která začala v říjnu 2004 a měla být hotova příští rok, jsou asi 400 milionů korun. Uvedla to dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro Královéhradecký kraj.

"Je to skutečně velký problém. Stavba vázne. Podle platného rozhodnutí o státním rozpočtu by v  letošním roce mělo chybět na zastřešení 40 milionů korun," řekl krajský radní zodpovědný za oblast kultury Zdeněk Kraus.
Ministerstvo kultury slíbilo, že peníze na dokončení stavby budou. "Prostředky pro letošní rok v potřebné výši zabezpečíme. Zpoždění nepředpokládáme," řekla mluvčí ministerstva Ludmila Kadrnková.
Ministerstvo i vedení knihovny však hovoří o jiném termínu, než který zveřejnil při zahájení stavby hradecký hejtman Pavel Bradík. Uvedl, že stavba bude hotova v roce 2007. "Finanční prostředky na knihovnu jsou ve státním rozpočtu navrženy i pro rok 2008. Oproti původnímu plánu se dokončení zpozdí. Když všechno půjde dobře, měli bychom se asi v polovině roku 2008 stěhovat," řekla ředitelka knihovny Eva Svobodová.
Státní vědecká knihovna v Hradci Králové plánovala výstavbu nových prostor už od roku 1994. Moderní bezbariérový dům s pláštěm z litého oranžovo-červeného betonu bude ve svých útrobách skrývat nejen studovny a půjčovny, ale i literární kavárnu či výstavní prostory. Budova má být jednou z nejreprezentativnějších knihoven v republice.
0 komentářů
přidat komentář