Bílý dům zamítl stavbu Hvězdy smrti z Hvězdných válek

Vložil
ČTK
12.01.2013 22:45
Washington - Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy v pátek zhatila naděje fanoušků Hvězdných válek po celé galaxii, když odmítla petici požadující vybudování Hvězdy smrti, tedy ničivé vesmírné základny figurující ve slavných sci-fi filmech.
    
"Administrativa sdílí vaše přání vytvářet pracovní místa a zajistit silnou obranu země, ale stavba Hvězdy smrti na obzoru není," uvedl šéf vesmírného a vědeckého oddělení rozpočtové kanceláře Bílého domu Paul Shawcross.
     "Administrativa nicméně nepodporuje likvidaci planet," dodal Shawcross v souvislosti s aktivitou, kterou mezi jiným Hvězda smrti v příbězích o Hvězdných válkách vykonává.
     Bílý dům přislíbil reagovat na on-line petice, které získají aspoň 25.000 podpisů během měsíce. Většina petic se týká seriózních politických témat, ale v posledních týdnech poutají pozornost veřejnosti bizarní petice, jako je návrh vyrazit platinovou minci v hodnotě bilion dolarů (19,2 bilionu korun) a vyhnout se tak státnímu bankrotu či postavit vesmírnou loď Enterprise známou pro změnu ze sci-fi televizního seriálu Star Trek.
     Petice prosazující Hvězdu smrti, kterou podepsalo přes 34.000 lidí, tvrdí, že by projekt vytvořil pracovní místa a posílil národní bezpečnost. Ale byl by zjevně příliš nákladný v době, kdy se americká vláda snaží omezit zadlužení země.
     "Výstavba Hvězdy smrti by podle odhadu stála více než 850.000 bilionů dolarů. Pracujeme tvrdě na tom, abychom omezili deficit, ne abychom ho zvětšili," dodal Shawcross.
0 komentářů
přidat komentář