Do soutěže na zástavbu Karoliny se přihlásilo pět zájemců

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
30.04.2006 20:30
Ostrava

Ostrava - Do developerské soutěže na zástavbu lukrativního území v centru Ostravy, bývalé koksovny Karolina, se přihlásilo celkem pět zájemců, kteří museli městu do dnešního dne předložit své projekty. Vítěz developerské soutěže by měl být znám do poloviny letošního roku. Už v úterý si návrhy společností bude moci prohlédnout také veřejnost, protože je město vystaví v prostorách Nové radnice, řekla dnes ČTK Marie Václavková z oddělení informací a vztahů k veřejnosti.

Zaevidovány byly projekty společností Sekyra Group, sdružení firem Orco Property Group a TriGránit Czech Republic, Multi Development, sdružení ECE Projektmanagement Praha a Passerinvest Group a ING Real Estate Development.
"Výstava návrhů potrvá do konce června, to je až do vyhodnocení soutěže. Její součástí bude i anketa, ve které dostanou návštěvníci příležitost sami hlasovat o tom, který z vystavených projektů využití Karoliny by oni sami vybrali k realizaci," upřesnila Václavková. Dodala, že soutěž by podle harmonogramu měla být ukončena na zasedání zastupitelstva města 28. června.
Karolina je dlouhodobě předmětem sporu mezi městem a skupinou polských architektů, kteří před lety vyhráli mezinárodní architektonickou soutěž. Město se však nakonec rozhodlo, že se nebude řídit jejich návrhem, ale vyhlásí developerskou soutěž. Tu však Česká komora architektů označila za neregulérní. Kvůli celé kauze dokonce před stavovským soudem komory stojí hlavní architekt města Jaroslav Sedlecký a komora zvažuje jeho vyloučení. Sedlecký byl navíc obviněn z padělání a pozměňování veřejné listiny, respektive územního plánu, a do vyřešení případu nemůže vykonávat funkci.
Prvními společnostmi, které novinářům již dnes představily svůj návrh na zastavění území, byly ECE Projektmanagement Praha a Passerinvest Group, které se rozhodly jít do soutěže společně. Jejich projekt počítá s tím, že by území Karoliny bylo zastavováno postupně až do roku 2019, celková investice by se měla pohybovat okolo 12,5 miliardy korun. V první fázi, která by mohla být dokončena v roce 2009, počítá projekt s investicí mezi čtyřmi až šesti miliardami korun.
Projekt kromě obchodní galerie zahrnuje i kancelářské prostory či bydlení. Vyhrazeno je i místo pro univerzitní kampus, o který usiluje Ostravská univerzita. Dominantou by měla být výšková administrativní budova ve tvaru věže, jinak by objekty měly výškově ladit s budovami v okolí. Projekt počítá i s vyhlídkovou věží.
Další z uchazečů, společnost Multi Development, v tiskové zprávě uvádí, že cílem jejího návrhu je rozšířit hranice dnešního historického centra města. "Různé formy obchodu, vysoký podíl bydlení, služby a administrativa, kulturně vzdělávací instituce, oddechové, sportovní a zábavní aktivity - všechny tyto uvažované druhy staveb zajistí území jeho přitažlivost, přinesou do něj různorodost a přirozený městský život," uvedl mluvčí projektu Karolina Jan Sotona. Společnost navíc s předstihem odkoupila i poslední budovu, která na území Karoliny zůstala - objekt Dvojhalí.
0 komentářů
přidat komentář