V Litomyšli opravují dům U Rytířů podle projektu arch. Kuby

Vložil
ČTK
18.12.2012 20:40
Ladislav Kuba

Litomyšl (Svitavsko) - Restaurátoři objevili v domě U Rytířů v Litomyšli část původní renesanční výmalby z 16. století. Vzácný nález přišel na konci výzkumu v památce. Odborníci našli na stropě chodby v přízemí malovanou rozetu. Malba je pravděpodobně stejně stará jako dům, tedy z období renesance, informoval dnes ČTK restaurátor David Zeman.
    
"Jedná se o poměrně významný a ojedinělý nález. Pozůstatky bohaté výzdoby, polychromovaná fasáda a renesanční strop dokládají zvláštní postavení objektu U Rytířů, velmi reprezentativního domu. Vstupní části, kde jsme malbu objevili, byl tedy pravděpodobně přikládán nějaký zvláštní význam," uvedl Zeman.
     Restaurátorský průzkum dělal Zeman společně se studenty pátého ročníku Fakulty restaurování Univerzity Pardubice. Bude sloužit jako jeden z podkladů pro uvažovanou rekonstrukci celého domu U Rytířů. Měla by se týkat jak předního traktu, tak zadní části domu, která je už řadu let v dezolátním stavu. V  listopadu udělali restaurátoři sondy ve vybraných prostorách a konstrukcích, které budou podle projektu architekta Ladislava Kuby rekonstrukcí dotčeny. Svou pozornost zaměřili na zkoumání interiérů, omítkových a barevných vrstev, kamenných prvků a renesančního stropu.
     Dům U Rytířů byl postaven v  renesančním slohu ve 40. letech 16. století. Kamenná fasáda je zdobena reliéfní dekorativní a figurální výzdobou, jejíž náměty jsou čerpány z dobových grafických předloh. Podle postav dvou ozbrojenců po stranách prostředního okna dostal také dům své dnešní jméno. Dům prošel několika úpravami, velkou opravou a konzervací v 60. letech 20. století a jeho fasáda byla znovu restaurována v  letech 1999 až 2000. Dnes v domě Muzeum a galerie Litomyšl pořádá krátkodobé výstavy výtvarného umění.
0 komentářů
přidat komentář

Související články