Výstava v Praze představuje historii i budoucnost Kyselky

Vložil
ČTK
18.12.2012 20:25
Výstavy

Praha - Historii, současný stav i plánovanou budoucnost lázní Kyselka představuje výstava, která je ode dneška přístupná v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Jmenuje se Hvězdné nebe nad Kyselkou a připravili ji odborníci z Národního památkového ústavu a Muzea Karlovy Vary.

     O  památkově chráněné objekty v Kyselce jejich vlastníci dlouho nepečovali. O  zastavení devastace objektů žádal i Senát, letos jako nedostatečnou označil péči o tamní památky i ombudsman. V současné době vzniká obecně prospěšná společnost, do níž vstupují vlastníci objektů v Kyselce, společnosti Karlovarské minerální vody a RIS, obec Kyselka a město Karlovy Vary.
     Založení společnosti inicioval majitel zámku v Chyši Vladimír Lažanský, členem správní rady bude i  pravnuk zakladatele lázní Kyselka Rudolf Mattoni. Obecně prospěšná společnost se zavazuje, že všechny historické objekty bývalých lázní opraví.
     Výstava představuje architektonické a urbanistické hodnoty lázní Kyselka, věnuje se stavbám a historii lázní. Panely doplňuje i projekce, která ukazuje současný stav objektů a další možný vývoj.
     Název výstavy odkazuje ke skutečnosti, že autory lázeňských budov byli známí architekti, například Leopold Bauer, ateliér Fellner & Helmer nebo Bernhard Grueber. Lázně Kyselka se svou architekturou staly inspirací pro menší lázně v okolí, například pro lázně u  Klášterecké kyselky v Klášterci nad Ohří nebo v Korunní Kyselce.
     K  jedinečnosti lázní přispěla podle autorů výstavy i skutečnost, že Heinrich Mattoni pořádal pravidelné studijní cesty po světově proslulých lázních napříč Evropou a s sebou bral i své spolupracovníky a architekty. Vyšší hodnotu než hodnoty jednotlivých staveb pak má celé urbanistické řešení areálu. Lázně Kyselka jsou podle odborníků fenoménem, který má cenu právě ve své celistvosti.

0 komentářů
přidat komentář