Madagaskar rekonstruuje svůj Královnin palác

Vložil
ČTK
15.12.2012 20:25
Antananarivo - Královnin palác, hlavní památka v Antananarivu a symbol malgašské identity zničený před 17 lety požárem, stále čeká na finance, jež mu umožní rekonstrukci a přeměnu v muzeum. Píše to agentura AFP.
    Královské sídlo Rova, které bylo na podzim zpřístupněno veřejnosti a jemuž se běžně říká Královnin palác podle královen, jež tu vládly v 19. století, znovu navštěvují obyvatelé metropole a v neděli se tu procházejí se svými rodinami.
    "Není to však ono, i když to restaurovali," soudí pětadvacetiletá Nuccia.
    Palác zůstal jakousi prázdnou skořápkou. Interiér zdobený vzácnými dřevinami, který navrhl francouzský architekt Jean Laborde v roce 1835, zničil 6. listopadu 1995 požár, jehož okolnosti nejsou dosud vysvětleny.
    "Palác byl podpálen petrolejem a za tímto zločinem stojí někteří politici," tvrdí princ Ndriana Rabarioelina, potomek královské rodiny.
    "Plakal jsem, když jsem se o tom dozvěděl," vzpomíná nejstarší průvodce v paláci Elian, jenž tu pracuje již 30 let.
    "Z rozpoutání požáru bylo podezřelých osm průvodců, dva týdny jsem strávil ve vězení. Někteří zůstali za mřížemi léta, bez soudu, bez důkazů," vypráví další průvodce Zo Rasoldier.
    Vyšetřování dosud neskončilo.
    Rekonstrukční práce francouzské skupiny Colas za 6,5 milionu eur (162 milionů Kč) zahájené v roce 2006 umožnily opravit základy paláce, jejž francouzští kolonizátoři, kteří v roce 1896 zrušili monarchii, změnili v muzeum.
    Obrovský, 40 metrů vysoký pilíř z palisandrového dřeva, ústřední struktura paláce, je nyní z betonu. Na střeše nahradily břidlicové tašky původní dřevěné.
    "Palác jako takový nepůsobí velkým dojmem, ale jeho historie je fascinující," říká francouzská turistka Jeannine.
    "Pokud jde o architekturu, mísí se tu korintský sloh s římským," upřesňuje Elian.
    Vedle paláce s kamennými zdmi, který dominuje Antananarivu, nezbylo nic z vedlejších elegantních budov Tranovola a Manampisoa, kromě kamenné desky připomínající jejich umístění. Zatím se jejich rekonstrukce neplánuje.
    Avšak Mahitsielafanjaka byla rekonstruována. Je to tradiční příbytek manželky krále Andrianapoinimeriny, malý dřevěný dům bez oken. Poprsí vyřezané na dveřích značí, že zde pobývala královna.
    "Králův pokoj je maličký," diví se čínský turista s fotoaparátem zavěšeným kolem krku.
    "Při návštěvách se král ukrýval u vrcholu tohoto schodiště. Příchozího přijímala jeho manželka a král mu hodil na hlavu oblázek, jestliže se jej rozhodl obdařit svou přízní," uvádí Elian.
    Návštěvníci se sice vrátili, ale palác zdaleka není dokončen: je třeba ještě rekonstruovat interiér a zřídit zde znovu muzeum.
    Po pádu prezidenta Marka Ravalomanany v roce 2009 a v době následné politické krize mohl stát na obnovu paláce Rova vyčlenit jen omezené finance. Rekonstrukce si vyžádá ještě miliony eur. Za dosud provedené práce stát navíc dluží 1,3 milionu eur (32,5 milionu Kč).
    "Nevíme, kdy se s pracemi znovu započne, prioritou jsou nyní volby," které se mají konat v květnu příštího roku, vysvětluje ministryně kultury Elia Ravelomanantsoová. "Vyzveme k účasti na obnově soukromé nadace a dárce, abychom mohli rekonstruovat dobové předměty a otevřít muzeum," dodává.
0 komentářů
přidat komentář