Výstava na radnici ukáže, jak se fotí architektura

Vložil
ČTK
04.12.2012 20:55
Praha

Praha - Způsoby a metody fotografování architektury ukazuje na snímcích pražských staveb výstava, která bude od středy přístupná v Sále architektů na Staroměstské radnici. Druhá výstava z plánovaného třídílného cyklu je vymezena lety 1922 a 1968. Potrvá do konce března a otevřena bude denně.
    
První část cyklu byla věnována době od vzniku prvního doloženého snímku Prahy z roku 1848 po první dvě desetiletí 20. století. Časové rozmezí pro druhou část cyklu vymezily dva zákony, které v uvedených letech vstoupily v platnost, a to zákon o vytvoření Velké Prahy a zákon o hlavním městě Praze. Oba umožnily výrazné rozšíření města a zásadnější změny ve správě území. Výstava tak ukazuje i architektonické proměny Prahy.
     Projekt představuje fotografování architektury jako samostatnou oblast, která má svá specifika. Výběr bezmála 150 fotografií zahrnuje snad všechny podstatné autory fotografující pražskou architekturu v letech 1922 až 1968, včetně autorů pozapomenutých. Zvláště cenné je podle pořadatelů srovnávání různých autorských přístupů v zachycení jednoho motivu. Výstava představí umělecké i amatérské snímky. Podle účelu, pro jaký vznikly, jsou rozděleny do skupin - od fotografií pro reprezentaci, dokumentaci, pohlednice až po snímky pro osobní upomínku.
     Díky větší dostupnosti techniky se v daném období změnil zejména amatérský fotograf, fotografování přestalo být záležitostí elity. Proměnilo se také vnímání fotografie architektury ve výtvarné nadsázce. Umělecké fotografie nejvýrazněji odrážejí jak otevřenost světu a avantgardním podnětům v éře meziválečné, tak absurditu a stísněnost poválečné doby.
     Sál architektů je výstavní prostor ve čtvrtém patře Staroměstské radnice spravovaný Útvarem rozvoje hlavního města Prahy. Program je zaměřen na architekturu, urbanismus, památkovou péči a související obory. Letos měla velký ohlas například výstava Pražská panelová sídliště.
0 komentářů
přidat komentář