Vychází kniha Hermana Hertzbergera Přednášky pro studenty architektury

Zdroj
Mox Nox
Vložil
Tisková zpráva
29.11.2012 20:55
Herman Hertzberger

Populární kniha světoznámého holandského architekta Hermana Hertzbergra, používaná na řadě škol architektury jako učebnice architektury, se konečně dočkala českého překladu. Autor v ní představuje řadu témat a návrhů, které doplňuje svými praktickými zkušenostmi a hodnocením využití popisovaných staveb v průběhu času. Názory a myšlenky, na nichž je jeho dílo založeno, vysvětluje sám Hertzberger. Z jeho pohledu má každý – čím více toho vidí, prožije a vstřebá – automaticky k dispozici neustále rostoucí „knihovnu“ potenciálních návodů, do které lze kdykoliv nahlédnout a vybrat si cestu k dosažení cíle. Přes 750 ilustrací umožňuje nahlédnout do „knihovny“ Hermana Hertzbergera, a vytvořit si tak názor na jednoho z nejznámějších žijících holandských architektů. Uspořádáním textů a návrhů do několika témat se autorovi podařilo převést své široké praktické zkušenosti do fascinující teorie. Hertzberger však neposkytuje čtenáři žádný konkrétní recept na to, jak navrhovat stavby, ale představuje základní zdroje inspirace pro všechny, kteří se nějakým způsobem zajímají o proces navrhování.

Nizozemský autor Herman Hertzberger (* 1932 v Amsterdamu) patří mezi nejvýznamnější světové architekty a roku 2012 byl oceněn prestižní zlatou medailí Královského institutu Britských architektů RIBA. Bývá považován za jednoho z hlavních představitelů holandského strukturalismu šedesátých let. Hertzberger prosazoval myšlenku, že architekt nenavrhuje uspořádání úplně, ale poskytuje prostorovou strukturu vybízející uživatele k vlastní iniciativě a osobitému využití prostoru. Mezi jeho nejznámější realizace patří mimo jiné: Montessori škola v Delftu (1960-66), budova pojišťovny Centraal Beheer v Apeldoornu (1968-72), obytný soubor Diagoon v Delftu (1969-70) nebo divadlo Chasse v Bredě (1992-95). Mimo svoji architektonickou praxi je uznáván také pro svoji pedagogickou činnost: mezi lety 1970 až 1999 působil na Technické univerzitě v Delftu a dodnes je zde emeritním profesorem.

Knihu „Přednášky pro studenty architektury“ tvoří dopracovaná verze autorových přednášek uvedených na Technické univerzitě v Delftu od roku 1973.  Publikace byla poprvé vydána v roce 1991. Od té doby tato nesmírně úspěšná publikace vyšla v mnoha nových vydáních a byla přeložena do japonštiny, němčiny, italštiny, portugalštiny, tchajwanštiny, holandštiny, polštiny a čínštiny.
V češtině kniha vychází péčí nakladatelství MOX NOX, texty přeložila Šárka Rubková. Kniha však zaujme nejen svým obsahem, ale i netradičním grafickým designem, který je dílem brněnského grafického studia The Rodina.

Tato kniha vyšla s podporou Nadace české architektury, Velvyslanectví Nizozemského království a Nizozemského fondu pro literaturu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články