V Dubaji budují nové rekordní nákupní centrum

Vložil
ČTK
28.11.2012 22:05

Dubaj - Dubaj zahajuje výstavbu největšího nákupního komplexu. Jak oznámila stanice CNN, emirát, který se může chlubit mnoha superlativy, už nebaví porážet jiné, takže v tomto případě překoná vlastní rekord. V novém obřím komplexu mají vzniknout obchody, které vyhledá ročně dle předpokladů až 80 milionů zákazníků.

    Vše bude zasazeno do parku o třetinu větším, než je londýnský Hyde Park. Kromě nákupního centra bude postaveno také 100 hotelů a rovněž rodinný zábavný park.
    Největším nákupním komplexem světa je prozatím Dubajské nákupní středisko s více než 1200 obchody, akváriem i zimním stadionem. Dokončeno bylo před čtyřmi lety a každý týden do něj přijde 700.000 lidí.
    Nové centrum se bude jmenovat po dubajském emírovi Muhammadovi bin Rašídovi Maktúmovi a má do Dubaje přilákat ještě více turistů a lidí toužících po nákupech. Dubaj je pro návštěvníky ale atraktivní už nyní, protože zisk z cestovního ruchu ročně roste o 13 procent a z obchodu o 25 procent.
    Zatímco Dubaj začne budovat mamutí nákupní středisko, v Abú Zabí se chystají pokořit egyptské pyramidy. Sochař Christo původem z Bulharska vymyslel obří sochu, kterou postaví za 30 měsíců několik set lidí ze 400.000 barevně natřených barelů na ropu. Objekt podobající se pyramidě s useknutým vrcholem má měřit 150 metrů, čímž o více než tři metry převýší Cheopsovu pyramidu v Gíze.
    Socha vznikne v poušti asi 160 kilometrů do Abú Zabí a stane se orientačním bodem krajiny. Christo o projektu poprvé začal uvažovat před 30 lety. Inspirovat se nechal barvami pouště. "Jakmile vyjde slunce, vertikální stěna bude vypadat jako zlatá," řekl. Projekt za 320 milionů dolarů má být financován hlavně z prodeje jeho děl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články