Zápis velkomoravských Valů na seznam UNESCO podpoří i vědci

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
27.11.2012 20:30
Hodonín

Hodonín - Návrh na zápis velkomoravského hradiště Valy u Mikulčic na Hodonínsku a kostela svaté Markéty Antiochijské na seznam památek UNESCO podpoří bezmála 40 vědců ze střední Evropy memorandem. Jeho podpis lze očekávat ve středu. Nyní jednají o významu této lokality v Mikulčicích, řekl dnes ČTK František Synek z tamní expozice. Zápis na seznam se očekává za rok při oslavách 1150. výročí příchodu věrozvěstů a moravských duchovních patronů svatého Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

    "Jde o setkání archeologů, historiků, odborníků na dějiny architektury, umění, religionistiku a duchovní kulturu Velké Moravy, na němž shrnou nejnovější poznatky na téma Valy," uvedl Synek s tím, že její výzkum pokračuje. Konference se účastní vědci z Česka, Slovenska, Polska a Německa.
    Archeoskanzen Mikulčice-Kopčany, v nichž stojí zachovaný velkomoravský kostel svaté Markéty Atiochijské, navrhla ČR ve spolupráci se Slovenskem na zápis do UNESCO už před několika lety. Nominace byla ale v poslední chvíli stažena. Pokud totiž UNESCO jednou návrh zamítne, znova už podáván není.
    Důvodem pro rozhodnutí bylo to, že návrh nebyl dostatečně vědecky podložen. Současná konference je právě příspěvkem k tomu, aby nebyly pochybnosti o historické jedinečnosti Valů a kostela.
    Valy byly jedním z největších center Velkomoravské říše. Podle legend mohly být dokonce jejím hlavním městem - bájným Veligradem, jenž nebyl dosud objeven. Byly v nich nalezeny základy 12 kostelů, včetně největší velkomoravské baziliky a také knížecího paláce. Patrně v nich působili také věrozvěsti. Podle nejodvážnějších vědeckých teorií v nich je původní hrob svatého Metoděje, jehož ostatky pak jeho žáci přestěhovali.
0 komentářů
přidat komentář

Související články