Praha chce přehodnotit projekt na dostavbu Průmyslového paláce

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
26.11.2012 22:10
Praha

Praha - Praha chce omezit projekt na dostavbu Průmyslového paláce. Jedná kvůli tomu s architektonickou kanceláří Cigler Marani Architects, která projekt navrhla. Na finančním výboru to dnes řekl radní Václav Novotný (TOP 09). Praha se kvůli klesajícím příjmům potýká s nedostatkem peněz na investice. Náklady na dostavbu paláce město už dříve odhadovalo na 1,6 miliardy korun, další desítky až stovky milionů by mělo stát zhotovení projektové dokumentace.
    
Smlouva s architektonickou kanceláří podle radního počítá s  rozsáhlou rekonstrukcí "za enormní peníze". "Jsem s kanceláří v jednání na téma zásadního okleštění," řekl Novotný. Podle něj není potřeba, aby se pod palácem budovaly další výstavní prostory. Město by podle něj mělo ustoupit i od výstavby podchodu pod Průmyslovým palácem. Novotný ČTK řekl, že náklady na rekonstrukci by se při seškrtání projektu pohybovaly zhruba do 500 milionů korun.
     Návrh, s kterým kancelář Jakuba Ciglera vyhrála soutěž, počítal nejen s  dostavbou paláce, ale i s řešením okolí této památky. Zázemí paláce mělo být po vzoru pařížského Louvru v podchodu paláce. Podchodem by lidé došli až ke Křižíkově fontáně. Za zhotovení projektové dokumentace mělo město zaplatit 166 milionů korun. Praha má v rozpočtu na příští rok na dostavbu paláce 41 milionů korun, dalších 30 milionů zřejmě přesune z letošního roku.
     Průmyslový palác byl vybudován pro Jubilejní zemskou výstavu, která se konala od května do října 1891. Na seznamu kulturních památek je zapsán jako součást Výstaviště, které je celé památkově chráněno již od 50. let. V říjnu 2008 palác poškodil rozsáhlý požár. Budova dosud nebyla dostavěna.
0 komentářů
přidat komentář

Související články