Česká firma tvrdí, že při stavbě zříceného mostu v SR nepochybila

Vložil
ČTK
15.11.2012 21:10
Bratislava/Praha - Česká stavební společnost Bögl & Krýsl neshledala žádné vlastní pochybení při stavbě dálničního mostu na východě Slovenska, morální odpovědnosti se ale nezříká. V tiskovém prohlášení zaslaném ČTK to dnes uvedl ředitel firmy Josef Krýsl. Konstrukce mostu se počátkem listopadu při betonáži zřítila, neštěstí si vyžádalo životy čtyř dělníků.

    "V žádném případě se nezříkáme morální odpovědnosti za ztráty na životech ani za zraněné," sdělil Krýsl. Dodal, že stavební firma provedla kontrolu prováděcí dokumentace i své činnosti na stavbě, žádné vlastní profesní pochybení ale neodhalila.
    Česká firma spolu s dalšími společnostmi, které se na stavbě podílely, prozatím vyplácí rodinám postižených tragédií finanční náhradu ve výši měsíčních platů dělníků. Tato pomoc by měla trvat do konce roku. Firmy se dále zavázaly, že do konce týdne předloží slovenskému ministrovi dopravy Jánu Počiatkovi návrh finanční pomoci pro rodiny obětí, Bögl & Krýsl tak učiní v pátek.
    Společnost Bögl & Krýsl na úseku Jánovce-Jablonov budované části dálnice D1 odpovídá za výstavbu pěti mostů. Čtyři z nich staví sama, pátý u Kuriman, kde se tragédie stala, zajišťuje jako subdodavatel slovenská společnost Semos, která si zhroucené podpěry objednala u dalšího dodavatele.
    Předpokládá se, že jednou z možných příčin neštěstí mohl být chybný statický vypočet podpěrných skruží, případně selhání stavebního dozoru. Podle neoficiálních informací bude vyšetřování trvat do konce roku, výsledky by pak mohly být známy na jaře příštího roku, napsal portál Pravda.sk
    Na místě neštěstí dnes pyrotechnici na druhý pokus odpálili nebezpečné části rozestavěného mostu, aby stavaři mohli opět pokračovat v práci. Obdobný pokus v úterý selhal, nálož vzpěry nestrhla.
    Bögl & Krýsl čelí problémům také v Česku, kde je jedním z pěti účastníků soudního řízení v souvislosti se zřícením mostu ve Studénce v roce 2008. Tehdy zahynulo osm lidí, desítky osob utrpěly zranění.
0 komentářů
přidat komentář

Související články