Akademický senát kritizuje rektora AVU

Vložil
ČTK
13.11.2012 22:50
Praha

Praha - Akademici kritizují rektora Akademie výtvarných umění (AVU) Jiřího T. Kotalíka, školu prý vede nehospodárně a při zřízení Centra teorie médií, kulturních technik a filosofie umění obešel akademický senát. V  otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, to Kotalíkovi vyčetl předseda senátu Tomáš Vaněk. Kotalík ČTK řekl, že dopis datovaný 11. listopadu ještě nečetl, a tudíž na něj nebude reagovat.
    
"Rok a půl nejste ochoten zaujmout jasné stanovisko k věci předražené zakázky na dovybavení ateliérů nových médií a digitální laboratoře, až tuto věc dostal k prošetření Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. AVU se tak stala oficiálně nedůvěryhodnou institucí s  podezřením na vytváření korupčního prostředí," tvrdí šéf akademického senátu.
     Co se týká zřízení centra teorie médií, to prý Kotalík zřídil v červnu tohoto roku, aniž by o tom akademický senát kdykoliv předtím jednal. Ze zákona přitom o zřízení fakultních pracovišť rozhoduje právě senát na návrh děkana.
     Rektorovi vyčítá senát i to, že dosud nevyhlásil výběrové řízení na úklidovou firmu, ačkoliv mu to doporučila pracovní komise s ohledem na hledání úspor. Ve škole byly prý také léta provozovány občerstvovací automaty bez smlouvy, a nelze tak zjistit, kolik to školu stálo, nebo jaké zisky z toho měla.
     "Škola se chová nekoncepčně, nedůvěryhodně a arogantně vůči akademické obci," uvedl v dopise Vaněk s tím, že rektor ani kvestor nejsou schopni zaručit, že hospodaření univerzity neskončí se schodkem. Kotalík prý bude mít možnost všechny tyto případy vysvětlit na nejbližším jednání senátorů.
     Kunsthistorik Kotalík vede školu od února 2010, funkční období trvá čtyři roky. Kotalík už AVU vedl po dvě funkční období v letech 1997 až 2003. Jeho znovuzvolení se nelíbilo některým studentům školy, tvrdili, že svědčí o  konzervativní tendenci směřování školy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články