ÚOHS zrušil tendr na obnovu interiéru chrámu sv. Barbory

Vložil
ČTK
11.11.2012 19:10
Brno

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil veřejnou zakázku na obnovu interiéru chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře za 154 milionů korun. Tendr vypsala Římskokatolická farnost - arciděkanství Kutná Hora a byl zrušen, protože zadavatel stanovil nepřiměřené požadavky na prokázání technických kvalifikačních předpokladů uchazečů. Rozhodnutí nabylo právní moci 3. listopadu. Informoval o tom dnes server E15.

    Podle kutnohorského arciděkana Jana Uhlíře se farnost snažila vybrat firmu, která má zkušenosti s opravou některé národní kulturní památky jakou je i kutnohorská katedrála. "ÚOHS nám toto kritérium však vytknul, neboť legislativně není vymezen rozdíl mezi obnovou kulturní památky (KP) a národní kulturní památkou (NKP) a celou soutěž zrušil. Proti tomu jsme se neodvolali a chystáme se vypsat novou soutěž," uvedl Uhlíř.
    Chrám svaté Barbory patří do seznamu památek UNESCO a postupně se opravuje několik let poté, co statici upozornili na zoufalý stav chrámu a na nebezpečí zřícení části jeho opěrného systému. Chrám byl založen v roce 1388, jeho stavba ale byla několikrát přerušena a dokončit se ji podařilo až po více než 500 letech v roce 1905. Dalších téměř 100 let se památka neopravovala.
0 komentářů
přidat komentář