Až 60% firem v Česku staví na hranici bezpečné ceny

Vložil
ČTK
05.11.2012 13:35
Praha

Praha - Téměř 60 procent stavebních firem v Česku staví na hranici takzvané bezpečné ceny, kdy lze ještě se zárukou předat kvalitní a bezpečnou stavbu. Vyplývá to z analýzy českého stavebnictví, kterou v plném znění zveřejní CEEC Research v polovině listopadu. Spekulace o nebezpečném šetření při výstavbě se objevily v souvislosti s pátečním neštěstím na stavbě mostu na severovýchodě Slovenska.
    
"Řada ředitelů stavebních firem potvrzuje, že současná krize na trhu, která se projevuje nedostatkem zakázek a s  tím spojenou snahou investorů o dosažení co nejnižších cen, je v některých případech nutí i ke snižování kvality stavebních prací," uvedl ředitel CEEC Research Jiří Vacek.
     Podle výsledků výzkumu stavební firmy přistupují ke snižování kvality práce v důsledku vysokého tlaku zadavatele na snižování ceny zakázky. To ale může mít pro investory dlouhodobě opačný dopad, tedy větší množství oprav, a tím pádem i výrazně vyšší náklady na údržbu staveb.
     V  červenci snižování kvality staveb kvůli tlaku na cenu potvrdilo 24 procent stavebních firem a také 40 procent projekčních společností. Obdobný výzkum mezi stavebními firmami CEEC Research realizovala i na Slovensku. Tam tento postup ve výběrových řízeních, s cílem zůstat cenově konkurenceschopná a zakázku vyhrát, potvrzuje až 42 procent společností.
     U slovenské obce Kurimany nedaleko Spišské Nové Vsi se v pátek zřítila část budovaného mostu kvůli selhání podpůrné konstrukce při betonování. Při neštěstí zahynuli čtyři dělníci, dalších 12 utrpělo zranění. Český ministr dopravy Pavel Dobeš chce v souvislosti s nehodou na Slovensku nechat v Česku prověřit rozestavěné silniční i železniční mosty.
0 komentářů
přidat komentář

Související články