Pozvánka na Mařenu 2012 a cyklus doprovodných přednášek

Zdroj
4. ročník FA VUT
Vložil
Tisková zpráva
03.11.2012 13:15
Přednášky

Mařena je tradiční happening studentů Fakulty architektury. Nikdo v podstatě neví, co Mařena doopravdy znamená a za jakých okolností vznikla, ale její zákonitosti si studenti mezi sebou předávají už dlouhá léta. Vždy ji pořádají studenti čtvrtého ročníku, kteří mají poslední semestr před bakalářskou prací.  Ústřední roli však hrají studenti prvního ročníku - tímto procesem (křtem) jsou přijati do akademické obce.
Letošní téma Mařeny je „Zavalení odpadem“. Společnost se utápí v nadprodukci věcí, které použijeme třeba jen jednou a pak je vyhazujeme. Naše domovy jsou zavaleny smetím, které doopravdy nepotřebujeme.  PET lahev je symbolem této marnosti. Lidstvo vyrábí plasty a konec světa nejspíš nastane, až se jimi všichni udusíme. Nejde ale jen o ekologii. Odpad se produkuje všude. V neposlední řadě právě v architektuře. Předměstí našich měst je zavaleno architekturou katalogových snů. Čím barevnější, tím lepší, čím více vikýřů, tím šťastnější život. A pár sádrových trpaslíků na zahradě jen posvěcuje tento sen o ráji.

Mařena je typická i výzdobou školy. Studenti vždy dekorují budovu fakulty architektury podle ústředního tématu. Letošní organizátoři se snažili využít materiály, které by jinak skončily v koši. Měsíc před Mařenou sbírali kelímky z brněnských menz, vymývali je a připravovali struktury, které můžete již od pondělí 5.11. vidět na školních chodbách. Shromažďovali také PET lahve, staré noviny, ruličky od toaletních papírů, plechovky a jiné. Použili zbytky ze stavební činnosti na fakultě a vytvořili z nich mobiliář. Třicet nových židlí ze starých parket je nyní nově k dispozici ve školním baru. Poslání letošní Mařeny zní: „I recyklováním a šetrnějším životem je možno vytvořit kvalitu!“

Program:
Pondělí 5.11.    19:00    gutgut (SK)
Úterý 6.11.        18:00    ALEXANDER ROMER (FR)
Středa 7.11.      19:00    OV-A (PHA)
Čtvrtek  8.11.    18:00    NACHÁZEL ARCHITEKTI (PHA)
Pátek 9.11.       18:00     H3T (PHA)
Pondělí 12.11.   19:00    AllesWirdGut (AT)

Mařena:
Čtvrtek 15.11    17:00     průvod k oslavě významných architektonických památek města Brna
                         20:00     vyvrcholení v klubu FLÉDA  -TŘÍDĚNÍ ODPADU!
0 komentářů
přidat komentář

Související články