Kniha a výstava upozorňuje na drobné, avšak zajímavé stavby

Vložil
ČTK
01.11.2012 20:20
Praha

Praha - Architektonické stavby, které jsou sice malé rozměrem, ale významné uměleckým zpracováním či svým nezvyklým příběhem, shromáždili autoři publikace Drobné perly české architektury. Výpravnou knihu, která v těchto dnech vychází v nakladatelství Titanic, doprovází dnes otevřená výstava v Národním technickém muzeu.

    Předmětem zájmu autorů byly menší stavby jako třeba kapličky, kašny, pouliční lampy, krematoria, ale také středověká obranná věž, hřbitovní arkády, malá vodní elektrárna, hvězdárna, větrný mlýn, pomník válečným obětem, křížová cesta, boží muka, betonárka, vápenná pec, vyřezávaný včelín, schodiště či romantický altánek.
    "Cílem autorů, kteří se snaží eliminovat ve všech bedekrech omílané skvosty a podpořit věci na okraji zájmu, je popularizovat architekturu a podpořit její fanoušky v hledání, jak jí porozumět v širších souvislostech, jak se na ni dívat a chápat její historické poselství i současné snahy o jinakost," říká editorka knihy Yvonna Fričová.
    Expozice je postavená na barevných fotografiích Pavla Friče, které stejně jako v knize doplňují rýmované postřehy architekta a popularizátora architektury Davida Vávry a krátké medailonky historika umění Jiřího Kotalíka, nabité fakty a kulturními a historickými souvislostmi. Tvůrci publikace a výstavy jsou dlouholetí přátelé, které před lety spojila práce na knize Obrazy z dějin české architektury.

0 komentářů
přidat komentář

Související články