Po vzoru K. Varů chtějí získat nový statut i další lázeňská místa

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
01.11.2012 20:05
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Po vzoru Karlových Varů budou usilovat o nový lázeňský statut také některá další lázeňská místa v Česku. Jeho přijetí by mělo mimo jiné přispět k ochraně lázeňské architektury před necitlivými zásahy. Novinářům to dnes řekl předseda Sdružení lázeňských míst ČR (SLM) Jiří Houdek. Právě rozvíjení typické lázeňské architektury a urbanismu bude hlavním tématem 15. konference SLM v Karlových Varech.

    Nový lázeňský statut Karlových Varů schválila vláda v srpnu. Nepočítá například s výstavbou výškových budov či hlučných průmyslových provozů. Podle Houdka je to první novodobý statut, který se podařilo některému z lázeňských míst v Česku získat. "SLM se od roku 1995 snaží, aby se změnily socialistické formulace v lázeňských statutech a staly se z nich nástroje k ochraně lázní. Zatím se to ale povedlo jen Karlovým Varům," poznamenal.
    Ostatní lázeňská místa nyní budou postupovat podle karlovarského vzoru, na statutu pracují například v Třeboni, Jáchymově nebo v Lázních Bělohrad, uvedl Houdek. "Současná doba s finančními škrty státu vůči lázeňské péči ale možná řadu lázní od získání statutu odradí. Je otázkou, jestli při úbytku peněz nebudou chtít některé objekty změnit na komerční. A v tom by jim mohl být statut na překážku," konstatoval Houdek.
    Ochranu lázeňských urbanistických celků SLM každopádně považuje za jednu z priorit pro udržení klientely. Stejný názor má také karlovarský primátor Petr Kulhánek. Díky novému statutu se má v lázeňské metropoli předejít pochybením, jakým byla stavba garážového domu v sousedství hotelu Imperial, a necitlivým zásahům do dalších domů ve městě. "Architekturu chceme chránit i kvůli snaze o zápis do seznamu světového dědictví UNESCO," uvedl Kulhánek.
    Karlovy Vary usilují o zápis v seznamu UNESCO s Františkovými Lázněmi a Mariánskými Lázněmi a také s moravskými Luhačovicemi. Současně mají být zapsány další evropské lázně. Například Baden-Baden, Wiesbaden, Bad Kissingen (Německo), italské Montecatini Terme, britský Bath, Spa z Belgie a francouzské Vichy. Jedním z rozhodujících faktorů, který bude posuzován, je právě architektonická jedinečnost těchto míst.
0 komentářů
přidat komentář

Související články