Po bouři se v New Yorku otvírají muzea i obchody

Vložil
ČTK
01.11.2012 10:05
USA

New York

New York - New York se po řádění bouře Sandy pomalu probouzí k běžnému životu a týká se to i památek, obchodů a muzeí, za kterými do tohoto velkoměsta přijíždějí denně tisíce turistů. Své brány otevřela třeba divadla na Broadwayi, známé galerie nebo mrakodrap Empire State Building. Do Central Parku nebo k soše Svobody se naopak návštěvníci stále nedostanou. Píše o  tom agentura AP.

     Většina turistů trávila kvůli hurikánu několik posledních dní zavřená v hotelových pokojích. Teprve dnes se mohli vypravit ven, kde se poprvé otevřela spousta dosud uzavřených atrakcí.
     "Zkoušeli jsme se dostat do Central Parku, ale je zavřený," postěžovala si Britka Angela Walshová, která se do New Yorku vypravila s manželem a dvěma dětmi. Toto zelené srdce města je spolu s dalšími parky nepřístupné pro veřejnost, protože silný vítr pokácel stovky stromů, poničil mobiliář i dětská hřiště.
     Pohybovat se po městě je stále ještě obtížné, jak pro místní, tak pro cizince. Metro je mimo provoz, vyhlídkové autobusy nejezdí, na vodu nevyjely ani přívozy, které jsou díky krásné vyhlídce na panorama Manhattanu obvykle plné.
     Milovníkům umění už vycházejí vstříc mnohé galerie: dnes se otevřelo například Metropolitní muzeum a Guggenheimovo muzeum pouští zájemce na výstavu Pabla Picassa. Po několika dnech nicnedělání to však mnohé návštěvníky stejně neuspokojuje. "Jsem naštvaná," svěřila se AP Angličanka Debbie Clintonová. Ta si koupila slevový průkaz, který ji opravňoval shlédnout mnohé atrakce levněji, ona ho ale nemohla využít. A ve čtvrtek letím domů, povzdechla si cestou k  legendární budově Empire State Building, jejíž vyhlídková terasa dnes byla poprvé přístupná.
     Na své si už přišli i lidé, kteří do velkoměsta přijeli za nákupy. Před obchodním domem Macy's se tvořily fronty natěšených zákazníků a stejný nával zažil obchod značky Abercrombie & Fitch na Páté avenue. V tlačenici tam se dvěma dcerami stála i Francouzka Martine Juillardová, která přes všechny nepříjemnosti bere události posledních dní s nadhledem. "Jsme rádi, že jsme naživu," řekla reportérům s širokým úsměvem. "Kvůli muzeím a nákupům sem prostě budeme muset zajet ještě jednou."
0 komentářů
přidat komentář