Vítězný návrh soutěže „Dům nové generace“

Vložil
Tisková zpráva
31.10.2012 19:25
Na veletrhu ForArch v Praze byly vyhlášeny výsledky soutěže "Dům nové generace", kterou na uplynulý akademický rok 2011/2012 připravila Středoevropská asociace environmentálně efektivních a inteligentních budov.
     Úkolem studentů bylo navrhnout environmentálně vyspělý rodinný dům, který splňuje nejen energetická a ekonomická kriteria, ale také odpovídá dnešním estetickým a funkčním požadavkům na architektonické ztvárnění rodinného domu, je vhodně urbanisticky začleněn do okolní zástavby, plní sociálně-kulturní roli a respektuje aspekty udržitelnosti. Lokalitou pro umístění domu je pozemek na kraji středočeské obce Koleč.
     Od většiny studentských soutěží se liší dvoukolovou úrovní a nároč- ností převážně druhého kola, kdy musely být návrhy zpracovány v podrobnosti stavebního povolení a objemem energetických či technických výpočtů. Odměny pro vítězné návrhy nejsou jen zajímavé finanční částky, ale i odměna pro výzkumný ústav podporující vítězný tým. Tím největším lákadlem pro studenty je však hlavní cena v podobě realizace vítězného návrhu!

Počet odevzdaných návrhů

1. kolo: 12, 2. kolo: 5

Složení poroty
Ing. Dita Cmarková (SKSI)
Doc. Ing. Karel Papež, CSc. (ČKAIT, ČVUT)
Ing. arch. Petr Moráček (MIMOSA ARCHITEKTI)
Ing. Radek Začal (ATELIÉR KUBUS)
Ing. Ladislav Jůna (AEEIB)

1. cena (40 000 Kč + 20 000 Kč pro výzkumný ústav): Soutěžní tým ŠIŠKUPŠTUK, FA VUT Brno
Složení týmu: Petr Štukheil, Tereza Kupcová, Jaroslav Šiška

2. cena (20 000 Kč): Soutěžní tým GMM, STU Bratislava

Složení týmu: Monika Galváneková, Lukáš Makuch, Andrej Moravčík

3. cena (10 000 Kč): Soutěžní tým ZERO2, FAST VUT Brno

Složení týmu: Michal Mázl, Jan Zářecký



Hodnocení poroty
Porota ocenila profesionální přístup týmu, integrované navrhování a spolupráci s mnoha odborníky. Návrh je vyvážený jak z hlediska architektonického řešení, tak z hlediska konstrukce, technologií a energetické efektivity. Objekt má tradiční formu venkovského domu se sedlovou střechou, architektonicky je velmi kvalitně zpracován exteriér i interiér. Projekt obsahuje velký objem řešených věcí a informací. Řešení jednotlivých konstrukcí i technologií je předkládáno ve variantách a je tudíž variabilní. Zaujala také prezentace návrhu a kvalitní zpracování tištěných výstupů

Filozofie návrhu

"Architektura by měla být úsporná, ale jen do takové míry, aby si zachovala kvalitu prostoru."

Navrhovaný rodinný dům se nachází ve středočeské obci Koleč. Objekt RD a garáže svou archetypální formou respektují své okolí. Jejich poloha maximálně využívá jižní plochy pozemku a odkazuje na rozvolněnou zástavbu okraje obce.

Jednoduchá a přehledná dispozice domu koresponduje s principy navrhování energeticky úsporné stavby, zároveň však nabízí velkorysé otevřené prostory bez chodeb. Zkrátka příjemné bydlení s dostatkem přirozeného světla, interiér propojený s exteriérem.

Variabilita, tradice, použití přírodních materiálů a přiznání nosné konstrukce v interiéru. To jsou čtyři hlavní principy, kterých jsme se drželi.

Celý projekt je vypracován v podrobnosti pro stavební povolení včetně variantních návrhů jednotlivých profesí TZB a energetických systémů. Navíc byla vypracována velmi podrobná studie energetické náročnosti objektu včetně použitých materiálů, mimo jiné i 2D teplotní pole vybraných konstrukčních detailů nebo například týdenní model průběhu vnitřní teploty pro jednotlivá roční období. Stranou nezůstalo ani finanční hledisko opírající se o položkový rozpočet.
0 komentářů
přidat komentář