Co přinesly PASIVNÍ DOMY 2012

Vložil
Pavlína Drbálková
30.10.2012 08:05

BRNO, 29. 10. 2012

Konference Pasivní domy 2012 je u konce. Co přinesly tyto dva dny věnované udržitelné architektuře a úsporám energií a co bylo jejich hlavním cílem? Zpřístupnit poznatky o pasivních domech co nejvíce lidem.
Poslední říjnový čtvrtek a pátek se brněnským pavilonem A nesly hlasy přednášejících, živé diskuse mezi účastníky konference, a to vše v těsné blízkosti veletrhu technologií, výrobků a služeb pro pasivní domy.  Přední odborníci na problematiku pasivní a energeticky úsporné výstavby zde sdíleli své poznatky a podle živých diskusí bylo opravdu o čem mluvit.

„Na každou konferenci domlouváme kvalitní tuzemské i zahraniční přednášející a naším cílem je vtáhnout publikum do diskuse. Nechceme představovat pasivní a nízkoenergetické domy jako jediné správné řešení, ale rozvinout nad tímto tématem živou debatu,“
dodává Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu.

Jak z obsahu přednášek, představovaných projektů i následných debat vyplynulo, často předkládaný argument, že pasivní domy omezují architekturu, neplatí. Slovy Josefa Smoly: „Navrhovat energeticky úsporné budovy se musí umět. Pokud je třeba dělat ústupky, je třeba vědět, proč a jaké to má důsledky.“
Právě z tohoto důvodu a v kontextu probíhajících legislativních změn se Centrum pasivního domu rozhodlo zpřístupnit informace a poznatky o  pasivních domech, a to hned několika kanály:
  • Hlavní myšlenky a témata přednášek jsou, stejně jako v předchozích ročnících konference, zachyceny ve sborníku. Pasivní domy 2012 budou od listopadu dostupné, a to jak v tištěném vydání, tak v online verzi, které bude volně ke stažení.
  • Kromě sborníku byla na webu Centra pasivního domu nově otevřena i doteď zpoplatněná databáze konstrukčních detailů propočítaných PHPP. V tuto chvíli zde najdete přes osmdesát detailů pro různé konstrukční systémy pasivních domů a v nejbližší době přibude dalších padesát. 
  • Ve spolupráci s IEPD budou v nejbližších měsících zveřejněna aktuální česká klimatická data České republiky a Slovenska – teploty a množství slunečního záření pro výpočet energetické náročnosti budovy v PHPP.
  • Od příštího roku bude Centrum pasivního domu nabízet nové kurzy, které budou v souladu s požadavky nové směrnice o energetické náročnosti budov a aktuálních vyhlášek.
O tom, že teorie není všechno, hlavně jsou potřeba zkušenosti, zaznělo hned několik konferenčních příspěvků. Toto téma je také předmětem projektu Cesty na zkušenou, který právě onu tolik potřebnou praxi zpřístupňuje studentům stavebních oborů vysokých a vyšších odborných škol a vysílá je na stáže do českých i zahraničních firem. Studentům otevřena byla také samotná konference Pasivní domy – z počtu 330 zúčastněných tvořili studenti celou jednu třetinu.

Závěr letošního října se v Brně nesl ve jménu energetických úspor, udržitelné architektury a pasivních domů. Pokud jste se veletrhu a konference Pasivní domy 2012 nemohli zúčastnit, více informací najdete na webu www.pasivnidomy.cz nebo se o víkendu 9. - 11. listopadu stavte na Dny pasivních domů, kdy se dveře pasivních a nízkoenergetických domů po celé Evropě otvírají a jejich obyvatelé zvou na návštěvu.
0 komentářů
přidat komentář

Související články