Projekty na zástavbu centra Ostravy musejí být podány do pátku

Zdroj
Martina Kubíčková
Vložil
ČTK
23.04.2006 14:55
Ostrava

Ostrava - Zájemci, kteří by chtěli zastavět lukrativní území v  centru Ostravy, bývalou koksovnu Karolina, mají poslední šanci předkládat své projekty městu. Developerská soutěž totiž končí 28. dubna. Město by poté chtělo projekty vystavit tak, aby si je mohla prohlédnout i veřejnost, řekl ČTK primátor Ostravy Aleš Zedník (ČSSD).

Zástavba lukrativního území v  centru města je dlouhodobě předmětem sporu mezi městem a skupinou polských architektů, kteří před lety vyhráli mezinárodní architektonickou soutěž. Město se však nakonec rozhodlo, že se nebude řídit jejich návrhem, ale vyhlásí developerskou soutěž. Tu však Česká komora architektů označila za neregulérní. Kvůli celé kauze dokonce před stavovským soudem komory stojí hlavní architekt města Jaroslav Sedlecký a komora zvažuje jeho vyloučení. Sedlecký byl navíc v  těchto dnech obviněn z padělání a pozměňování veřejné listiny, respektive územního plánu, a do vyřešení případu nemůže vykonávat svou funkci.
Jednotlivé projekty bude posuzovat odborná komise, už v úterý 2. května by ale město chtělo otevřít výstavu s projekty. "Každé úterý zasedá rada, takže bude i příležitost, aby se kompletní městská rada mohla zúčastnit jakési neformální vernisáže," podotkl Zedník. Dodal, že vítěze soutěže by město chtělo vybírat vyřazovacím způsobem. Nejprve by měli být v jednom dni zastupitelům představeni všichni uchazeči. "Poté by následovalo několik pracovních seminářů zastupitelstva, abychom se pokusili nejlépe vylučovací metodou dohodnout na nejlepším návrhu," doplnil Zedník. Vše by mělo být hotovo do poloviny roku.
0 komentářů
přidat komentář