Brněnská hvězdárna se líbí architektům, kandiduje na další cenu

Vložil
ČTK
18.10.2012 20:00
Brno

Brno - Opravená brněnská hvězdárna se líbí architektům a odborníkům. Na začátku října získala ocenění Stavba roku a hned poté ji architekt Osamu Okamura nominoval na Cenu Miese van der Rohe 2013. Po loňské opravě navštěvuje hvězdárnu větší počet lidí než před ní. Do konce letošního roku by ji mohlo vidět 120.000 návštěvníků, řekl dnes novinářům její ředitel Jiří Dušek. Ve hvězdárně se také připravuje digitalizace, měla by být hotová do roku 2014.

    Architekt Mies van der Rohe je s Brnem pevně spjatý, postavil totiž slavnou vilu Tugendhat. "Je pro nás velkou poctou, že se této mezinárodní soutěže můžeme účastnit. Konkurence je obrovská a podle mě nemáme velké šance, ale i tak je to prestiž," řekl Dušek. Cílem soutěže je najít a ocenit významné tvůrčí počiny v architektuře a vyzdvihnout přínos evropských architektů k rozvoji profese. Podle architekta Okamury se hvězdárna stala "skutečným okem do vesmíru" a tvoří nyní svěží dominantu akropole nad městem.
    Oprava hvězdárny stála téměř 100 milionů korun. Na Kraví hoře v Brně tak mohou lidé zavítat do velkého planetária s kopulí o průměru 18 metrů, exploratoria s interaktivními exponáty, vzorky mimozemských hornin a dalšími přírodními a vědeckými zajímavostmi. Součástí hvězdárny je i otočná kopule s průměrem sedm metrů. Obsahuje mimo jiné i renovovaný dalekohled o průměru objektivu 20 centimetrů a speciální sluneční dalekohled.
    Investorem rekonstrukce hvězdárny byl brněnský magistrát, architektonický návrh pocházel ze studia Rudiš-Rudiš architekti. Hvězdárnu mohou navštěvovat školní i jiné kolektivy a jednotlivci. Konají se v ní pravidelné programy, například představení Hvězda jménem Slunce se sérií videosekvencí z družic okolo Slunce. Lze přijít také na pozorování večerní oblohy, pohádkový příběh o Polárce nebo různé přednášky a workshopy.
0 komentářů
přidat komentář

Související články