V Praze se uskuteční cyklus výstav o současném bydlení

Zdroj
David Grossmann
Vložil
ČTK
13.09.2005 16:00
Praha

PRAHA 13. září (ČTK) - Zajímavou, a přitom relativně finančně dostupnou architekturu chtějí veřejnosti představit organizátoři projektu Architekti v RSTS: Dialog současného bydlení. Od letošního podzimu do poloviny příštího roku by chtěli představit autorské projekty předních českých ateliérů věnované rodinným a bytovým domům a různým přestavbám. "Snažíme se nabídnout cenově srovnatelnou alternativu ke katalogovým domům," řekla ČTK Ivette Vašourková z Centra pro středoevropskou architekturu.
Výstavy současných bytových projektů, které se budou konat v centrále jedné velké stavební spořitelny, jsou zaměřeny především na laickou veřejnost. "Chceme lidem ukázat, že je zajímavé pracovat s architekty a nemusí to být vždy finančně náročné" řekla Vašourková. V první části projektu, který začne 6. října, se představí návrhy rodinných domů od 15 současných českých ateliérů, jejichž cena nepřesáhne pět milionů korun.
Každou ze tří výstav uvede přednáška zástupců vybraného rakouského ateliéru. "Bude to zároveň i diskuze o tom, jaký je vztah k bytovým projektům u nás a v Rakousku," řekla Vašourková. Na úvod cyklu své dílo zájemcům v Praze představí ateliér Querkraft. "Umí udělat vtipnou a kvalitní architekturu s nízkým rozpočtem," soudí Vašourková. Projekty a realizace rakouského ateliéru jsou do 6. listopadu vystaveny v pražské Galerii Jaroslava Fragnera.
Pro představení konkrétních architektonických návrhů bude využita skleněná fasáda centrály stavební spořitelny v Koněvově ulici v Praze. "Rozhodli jsme se výstavu vytáhnout trochu ven, abychom oslovili větší počet lidí," řekla Vašourková.
Centrum pro středoevropskou architekturu, jehož cílem je prezentace soudobé architektury a urbanismu v tomto regionu, vzniklo v roce 2003. Na výstavu věnovanou rodinným domům budou v první polovině příštího roku navazovat přehlídky projektů bytových domů a realizací nástaveb, přístaveb a vestaveb.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Koncepce
Jan Kratochvíl
13.09.05 09:00
zobrazit všechny komentáře