I druhý posudek ukázal, že oprava lázní v Liberci je předražená

Vložil
ČTK
15.10.2012 19:50
Liberec

Liberec - Kontroverzní zakázka na rekonstrukci historických lázní v Liberci za bezmála 300 milionů korun bez DPH je i podle druhého posudku předražená o desítky milionů. Liberci hrozí zkrácení evropské dotace o více než 50 milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod Eva Jouklová. Radnice se hodlá proti snížení dotace bránit.

    "Druhá analýza ukázala předražení zakázky o 15 až 20 procent," uvedla Jouklová.
    Druhý posudek si nechala regionální rada vypracovat, protože první poukazoval na výrazně předražení a liberecká radnice se závěry auditora nesouhlasila. První expert uvedl, že při správně vedeném výběrovém řízení by cena neměla přesáhnout 278 milionů korun a při soutěži zaměřené "na dosažení rozumně úsporné ceny" by nepřekročila částku 250 milionů korun. Podle auditorů se v podkladech prolínala snaha o maximální možnou cenu.
    Liberecká radnice může rozporovat i druhý posudek. "Námitky může zaslat do konce října. Konečné stanovisko vydáme do konce listopadu," dodala Jouklová.
    Proti krácení dotace se chce liberecká radnice bránit. "S posudkem se teprve seznamujeme, určitě se ale proti jeho závěrům odvoláme," řekl dnes ČTK primátorčin náměstek Lukáš Martin (ČSSD).
    Rekonstrukce lázní patří spolu s přístavbou bazénu ke kontroverzním zakázkám, které vedly loni na jaře k rozpadu liberecké radniční koalice vedené Změnou pro Liberec. Obě akce připravilo předchozí vedení radnice v čele s ODS a vypsalo i soutěž na dodavatele. Nově zvolená reprezentace v čele s Janem Korytářem (Změna pro Liberec) pak na začátku loňského roku zakázky vyhodnotila a vyhlásila vítěze, Korytář ale nakonec odmítl smlouvy podepsat. Argumentoval dvěma právními posudky a zprávou protikorupční organizace Transparency International, podle nichž jsou smlouvy pro město nevýhodné. Nové vedení města přesto nakonec smlouvy s vítězi podepsalo. Obě zakázky prověřoval už loni antimonopolní úřad, pochybení ale neodhalil. Regionální rada si letos nechala udělat audit i u bazénu, při kontrole však chyby nezjistila. Rekonstrukcí lázní provádí firma Chládek a Tintěra.
0 komentářů
přidat komentář

Související články