Plzeňská kasárna Světovar se změní na byty, archiv a muzeum

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
22.04.2006 12:50
Plzeň

Plzeň - Byty, park, knihovna, galerie, městský archiv a muzeum historických vozidel vznikne v pětihektarovém areálu kasáren v Plzni na Světovaru, jejichž hlavní část by měla armáda přepsat na město v nejbližších dnech. Návrh využití areálu, který vojáci kompletně vyklidí a převedou na město nejdéle do dvou let, schválili plzeňští radní. ČTK to řekl náměstek primátora Stanislav Hajný.

"Rozvojový scénář vychází ze studie finanční proveditelnosti," uvedl. Na ni navazovala jednání s městským obvodem Slovany, Západočeskou univerzitou a občanskými sdruženími, které se shodly na využití zachovalého areálu.
Ihned po převodu do majetku města zadá radnice projekt na přestavbu jednoho velkého objektu na vzdělávací centrum s městskou knihovnou a další budova se bude měnit na městský archiv a muzeum historických vozidel. Tři menší domy přestaví radnice na byty. Přestavba začne příští rok.
Vláda schválila převod více než poloviny areálu loni v březnu. Dosud ale nebyl majetek na město přepsán. "Doufám, že se tak stane do 6. května, kdy má do Plzně přijet ministr obrany," uvedl náměstek primátora Petr Náhlík. V převáděné části je zachovalý bývalý pivovar, kancelářské a skladovací prostory. Druhou část směrem k tramvajové vozovně převede armáda zhruba za rok, radnice tam plánuje rozšíření základny pro MHD.
Světovarský areál je ve slušném stavu. Území podél Koterovské třídy nepředstavuje velkou investici, technická i  dopravní infrastruktura je v pořádku. Na rozvoj území bude radnice žádat peníze zejména z EU.
V areálu by měla být jedna z největších sbírek historických aut v republice. "Muzeum by přitáhlo do Plzně další návštěvníky," uvedla Irena Vostracká z útvaru útvaru koncepce a rozvoje. "Odhaduji, že se tam vejde 70 veteránů," řekl Jiří Karban ze sdružení Škoda Hispano Suiza. Muzeum využije přízemí mohutné železobetonové budovy bývalého pivovaru, kterou vojáci využívali jako skladiště. Kolik bude stát rekonstrukce a kdo ji bude hradit, není jasné. Podle Náhlíka může práce provést město a poté prostory zapůjčí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články