Česká architektura nominovaná na Cenu Miese van der Roheho 2013

Vložil
Tisková zpráva
10.10.2012 22:35
Česká komora architektů (ČKA) a dva vybraní experti se stejně jako v předchozích letech podíleli na nominaci nejlepších současných českých staveb do prestižní mezinárodní přehlídky realizací Mies van der Rohe Award 2013. Komora doporučila na udělení této jedinečné Ceny Evropské unie za současnou architekturu čtyři česká architektonická díla, Igor Kovačević tři stavby a Osamu Okamura pět.

Bienále soutěžní přehlídky realizovaných staveb pořádá Evropská unie a Nadace Miese van der Roheho v Barceloně pravidelně již od roku 1988. Cílem soutěže je "najít a ocenit významné tvůrčí počiny na poli architektury, vyzdvihnout přínos evropských architektů k rozvoji profese a uplatnění nových konceptů a technologií. Cena má zároveň pomoci lepšímu porozumění současné architektuře a pochopení její role v rozvoji společnosti."
Ze stovek doručených prací vybere odborná mezinárodní porota v Barceloně finalisty - nejlepších 30 až 35 evropských staveb, které jsou následně představeny v katalogu a na putovní výstavě. Porota zároveň určí jednu stavbu, jíž bude udělena Cena Evropské unie za současnou architekturu - Mies van der Rohe Award, a jednu stavbu, které udělí Zvláštní cenu pro začínající architekty.

ČESKÉ NOMINACE NA MIES VAN DER ROHE AWARD 2013
Česká komora architektů je vždy jakožto jedna z profesních organizací v Evropě vyzvána k nominování pěti nejlepších evropských staveb. Kromě stanovených profesních organizací a dalších odborných institucí mohou stavby do soutěže nominovat také vybraní nezávislí experti z celé Evropy, kteří se specializují na současnou architekturu. Seznam expertů Nadace Miese van der Roheho v Barceloně obměňuje. Letos stavby za Českou republiku vybírali Igor Kovačević a Osamu Okamura. V minulosti byli experty architekti Milan Hon, Irena Fialová a Yvette Vašourková.
Instituce i experti rozhodují nezávisle na sobě a musejí ve stanoveném termínu dodat své nominace maximálně pěti nejlepších prací dokončených v roce 2011 nebo 2012 na území České republiky, případně kdekoliv v EU. Zatímco experti mohou rozhodovat subjektivně, Komora architektů své stavby nominuje na základě doporučení speciální odborné komise pro tento účel sestavené (složení: Karolina Jirkalová, Jan Sedlák, Imro Vaško). Definitivní seznam nominací však schvaluje představenstvo ČKA. "Určitě bylo z čeho vybírat, kvalitních staveb vzniklo za poslední dva roky překvapivě hodně. Oproti předchozím letům bylo ale dokončeno méně veřejných staveb, v širším výběru převažovaly skromnější realizace", shrnuje práci odborné poroty její členka, teoretička architektury Karolina Jirkalová.
Do soutěže o Cenu Miese van der Roheho zasílá Česká republika své nominace již od roku 1997.

České nominace 2013:

Josef Pleskot - AP Atelier / Konverze plynojemu na multifunkční sál, Ostrava
(nominovali představenstvo ČKA, Igor Kovačević, Osamu Okamura)

Šrámková architekti / Tyršův most, Přerov
(nominovalo představenstvo ČKA)

Radek Kolařík architectural workshop / Bytový dům Na Zatlance, Praha
(nominovalo představenstvo ČKA)

Miroslav Cikán, Pavla Melková - MCA atelier, s.r.o., Petr Buš, Pavel Košťálek / Revitalizace bastionu u Božích muk, Praha 2
(nominovalo představenstvo ČKA a Igor Kovačević)

Zdeněk Fránek / Kostel v Litomyšli
(nominoval Igor Kovačević)

DaM, s r.o. - Petr Burian / Bytový dům s tělocvičnou, Praha 1
(nominoval Osamu Okamura)

Rudiš-Rudiš architektonická kancelář - Martin Rudiš / Hvězdárna a planetárium Brno
(nominoval Osamu Okamura)

Stanislav Fiala - FIALA + NĚMEC / Golf Klub Čertovo Břemeno
(nominoval Osamu Okamura)

UNIT architekti, Jiran Kohout architekti - Zdeněk Jiran, Michal Kohout, David Tichý / Bytové do-my Na Vackově v Praze
(nominoval Osamu Okamura)

ČESKÉ ÚSPĚCHY
Stavbám realizovaným na českém území nebo českými architekty se v evropské konkurenci poměrně daří, opakovaně se dostaly do finále soutěže. Mezi východoevropskými státy jsou však zatím nejúspěšnější Slovinci a Chorvati. "Proč se žádná tuzemská stavba od českého architekta již delší dobu neobjevila ve finále soutěže, je těžké vysvětlit. Najdeme tu hned několik prací, které by svou architektonickou úrovní do finálového výběru jistě patřily. Možná je to způsobem prezentace, možná tím, že porotci se v tom obrovském množství staveb soustředí především na osvědčená jména a země s tradičně vysokou architektonickou úrovní", říká Karolina Jirkalová.

Do finále soutěže se v předchozích letech dostaly:
1997 - IPB Banka v Brně / Aleš Burian, Gustav Křivinka
2001 - MUZO v Praze / Stanislav Fiala/D3A
2003 - Palác Euro v Praze / Petr Malinský, Richard Doležal, Petr Burian, Michal Pokorný, Martin Kotík
        - průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě - Josef Pleskot
2005 - Klášter trapistů v Novém Dvoře / John Pawson
2007 - Obchodní dům Selfridges and Co., Birmingham / Jan Kaplický a Amanda Levete, Future Sys-tems

VÝSTAVA VÝSLEDKŮ PŘEDCHOZÍHO ROČNÍKU V PRAZE
Přehlídka staveb, které postoupily v Mies van der Rohe Award 2011 do finále, proběhne 8. 11. 2012 - 6. 1. 2013 ve Veletržním paláci NG v Praze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články