Relaxační centrum v Rokytnici postaví zahraniční investor

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
10.10.2012 21:05
Rokytnice nad Jizerou (Semilsko) - Přestavba textilní továrny Rotextile v Rokytnici nad Jizerou na relaxační a nákupní centrum přijde podle odhadů na více než půl miliardy korun. Přestavbu financuje zahraniční investor bez evropských či státních dotací. Na jednání městského zastupitelstva o tom dnes informovala manažerka projektu Hana Horáková ze společnosti PR.NO-Za správa nemovitostí, která ho připravuje. Projekt by se měl realizovat postupně, dokončen má být v prosinci 2015.
    
Přestavba továrny Rotextile, která už šest let stojí, není prvním podobným projektem ve městě. Už v roce 2005 přišla s  obdobným záměrem firma Bau Invest. Zchátralou továrnu na okraji města, která původně sloužila zemědělskému zásobování a nákupu, chtěla přestavět na relaxační centrum se zhruba 80 apartmány. V areálu o rozloze 4500 metrů čtverečních sliboval investor vybudovat ubytovací komplex, vzniknout tam měl i bazén, sauny, hřiště a parkovací dům. Firma je ale v likvidaci a ze záměru sešlo.
     I to je jeden z důvodů, proč se místní dívají na záměr s nedůvěrou a v jeho realizaci zatím moc nevěří. "Dělali jsme anketu po Rokytnici a ptali jsme se lidí, co by tady chtěli," řekla Horáková. Projekt proto počítá s druhým nákupním centrem na ploše 3000 metrů čtverečních, který bude konkurovat jedinému místnímu supermarketu. V areálu bude i akvapark s pětadvacetimetrovým bazénem, který v  oblíbeném krkonošském středisku chybí. Místní děti musí jezdit na plavecký výcvik do Jilemnice, bazén ale uvítají i návštěvníci v zimě.
     Záměr počítá s přestavbou bývalé ubytovny na penzion s 32 studii a apartmány a výstavbou bytového domu s podzemním parkovištěm a bezmála 40 byty na místě nejstarší části textilky, kterou ale bude nutné zbourat, protože je v havarijním stavu. Hlavní část továrny z konce 19. století však zůstane zachována. "Chceme zbourat pozdější přístavby, jen železobetonovou halu na jižní stran ponecháme, poslouží pro akvapark," řekl autor projektu architekt Pavel Tauš z jabloneckého Ateliéru 4. V budově budou parkoviště, obchody i supermarket a také další sportoviště a v posledních patrech 25 ateliérových bytů.
     V bývalé závodní jídelně chce investor vybudovat kongresový sál pro 200 lidí a restauraci s minipivovarem. Ten bude už pátý v Krkonoších. V jeho sousedství vyrostou i  pivní lázně. Tím vznikne konkurence sklárně v 13 kilometrů vzdáleném Harrachově, kde mají minipivovar už deset let a provozují i pivní lázně. Investor v  Rokytnici chce využít rostoucího zájmu o malé pivovary. Jen v Krkonoších se letos otevřely dva nové minipivovary ve Vrchlabí a na Luční Boudě. "Když jsme pivovar před deseti lety otevíral, byl jsem v Česku osmý, dnes jich je, pokud vím, už 168," řekl majitel harrachovského pivovaru František Novosad.
0 komentářů
přidat komentář

Související články