V Plzni vznikl klub podobný Hundertwasserově architektuře

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
22.04.2006 13:00
Plzeň

Plzeň - Avantgardní multikulturní centrum Buena Vista Club připomínající architekturu extravagantního Rakušana Friedensreicha Hundertwassera otevřela dnes v Plzni místní firma BARFI-Invest, která vlastní domy a hotely v Plzni a Karlových Varech. Součástí výjimečné stavby za 50 milionů korun, která vyniká barevností, mozaikami z obkladaček, nepravidelnými okny a oblými balkony, je dům se sedmi byty.

Výtvor pražského architekta Ivana Rettera Plzeňany šokoval už při výstavbě netypické fasády, tančících oken a nedávno při instalaci zlaté cibulovité kopule na komíně ve dvoře. "Je skvělé, že má Plzeň takovou stavbu. Doufám, že to inspiruje další investory," řekla ČTK náměstkyně primátora Marcela Krejsová. Podle Rettera zůstane v Plzni tento dům a klub jediný. Autor se domnívá, že už nikdy nic podobného navrhovat nebude.
"Investor byl skutečně osvícený. Řekl, že chce něco originálního. Peníze nebyly prioritní," uvedl Retter. Ten Hundertwassera nekopíroval, pouze nastudoval jeho díla a objel domy ve Vídni. Držel se pouze zatravněné střechy klubu, věžiček a kopulí. "Styl domu bych nazval dekorativismus, dotažený do konce od hmoty až po detail. Dům zvenčí je v symbióze s interiérem," uvedl Retter, kterému se líbí postmoderní architektura.
Nejobtížnější na domu v Kollárově ulici byla hrubá stavba, atypický monolit, a zastřešení lepenými vazníky. Materiál je standardní. Stavbu prodražila delší realizace daná složitou instalací kilometrů nepravidelné řezané dlažby. Byty vznikly rekonstrukcí bývalé ruiny, klub je zcela novou stavbou. Obojí trvalo rok. Klub pro 150 lidí je podle Rettera vhodný pro všechny druhy využití - od akustických po rockové koncerty, vážnou hudbu, divadlo i firemní mítinky.
Uvnitř je všechno v křivkách, v oblých tvarech je pódium, galerie, bary i střešní vazníky. Celý klub je jakoby v pohybu, je tam mnoho zákoutí. "Kamkoli si sednete, všude máte přehled a zároveň svojí intimitu," uvedl Retter. Všude jsou sádrová světla zakomponovaná do stěn. Po podlahách se táhnou hadi z dlaždic, laminátoví jsou na stropě a světelní na stěnách.
"Klub bude zatím otevřen čtvrtek až sobota, od září šest dnů v týdnu," uvedl programový šéf Martin Kosa, dlouholetý organizátor kulturních akcí v Plzni. Každý den bude vyprofilován například na kino, jazz, divadla, multimediální projety. Programově jsou podle Kosy v ČR podobné scény jako pražská Akropole nebo Archa, esteticky jde o výjimečný prostor. Plánuje výměnné akce s evropskými kluby a už se dohodl v Basileji, Berlíně a Vídni. Připravuje také setkání s vědci a spojení hudby s exotickou kuchyní.
Investor počítá s tím, že bude provoz klubu, kde má být standardní vstupné, nejméně rok dotovat. Kosa se chce dohodnout s osvícenými sponzory.
Hundertwasser (1929 až 2000) absolutně odmítal rovnou linii. Všech jeho zhruba 200 pestrých objektů v Rakousku a v Německu vyniká cibulovitými věžičkami, mozaikami, keramickými prvky a nepravidelně rozházenými okny.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
dům
David Stunger
09.10.06 02:57
dedekorativism
11.10.06 06:00
zobrazit všechny komentáře