V Brně by měl vyrůst kanoistický areál

Vložil
ČTK
08.10.2012 18:50
Brno

Brno - Do dvou let by měl přibýt ke sportovištím v Brně vodní kanál pro kanoistiku na divoké vodě a rafting. Stavba je projektována v jižní části jihomoravské metropole v Horních Heršpicích na pravém břehu řeky Svratky. Letos v dubnu už nabylo právní moci územní rozhodnutí.
    
"To považuji za důležitý krok. Stavební povolení bychom měli dostat začátkem příštího roku. Vlastní stavba může být zahájena v létě 2013 a dokončena za jeden rok," uvedl při dnešní prezentaci autor projektu a jeden z iniciátorů stavby Rudolf Drnec.
     Vodácký kanál by měl sloužit vrcholovým a rekreačním sportovcům, veřejnosti, studentům i organizovaným skupinám.
     Jeho délka je plánována na 346 metrů. "Například olympijský kanál v Londýně je dlouhý pouze 280 metrů. Projekt jsme hodně přibližovali olympijskému kanálu v Aténách," poznamenal Drnec.
     Výškový rozdíl mezi startem a cílem bude 5,5 metru. V rovinatém terénu se bude voda mezi cílem a startem přečerpávat. "Výhodou této koncepce je neomezená doba provozu a možnost okamžité regulace průtoku," dodal Drnec.
     Rozpočet stavby včetně DPH je téměř 93 milionů korun. Zhruba z 85 procent by mělo být dílo financováno z prostředků Evropské unie. "Konkrétně chceme využít prostředky z regionálního operačního programu a peníze, které jsou určeny k financování projektů v Brně. Samozřejmě by svůj díl připojil i  jihomoravský kraj," uvedl hejtman Michal Hašek, který vidí možné využití kanálu i složkami záchranného systému.

0 komentářů
přidat komentář