NPÚ vypsal konkurzy na nová místa ředitelů územních správ

Vložil
ČTK
06.10.2012 14:40
Praha

Praha - Národní památkový ústav (NPÚ) vypsal výběrová řízení na obsazení pozic ředitelů nových územních odborných pracovišť. Vznik čtyř územních správ s centry v Praze, Českých Budějovicích, Kroměříži a na Sychrově je součástí restrukturalizace NPÚ, která začne v příštím roce a kterou přes odpor části odborníků nedávno podepsala ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN). O vypsání konkurzu informuje NPÚ na své internetové stránce. Zájemci se mohou hlásit do 24. října.
    
Vznik nových územních správ patřil k nejvíce kritizovaným částem restrukturalizace. Někteří kritici i z řad zaměstnanců ústavu se obávali, že tento krok může vést k oddělení odborné činnosti památkářů a správy památek; to ale vedení NPÚ vylučuje. Kritikům také připadá zřizování nových správních center nadbytečné ve chvíli, kdy teprve nedávno bylo dokončeno zřízení současných územních odborných pracovišť tak, aby bylo jedno v každém kraji.
     Čtyři nová centra podle nich zahrnují příliš rozlehlá území a k pravidelnému navštěvování památkových objektů budou muset zaměstnanci vykonávat dlouhé cesty. Nová územní památková správa v Praze bude například spravovat 28 památek na území Středočeského, Ústeckého a Karlovarského kraje, sídlo v Sychrově bude spravovat 18 objektů v kraji Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém.
     Ředitelka NPÚ Naďa Goryczková, která restrukturalizaci svého ústavu připravila a mimo jiné také nově zřizuje generální ředitelství, říká, že změny mají vést ke zlepšení péče o památky, která je údajně nevyvážená. Tvrdí, že administrativní oddělení odborné péče a správy památek nepovede k případnému vyvedení památkových objektů ze správy státu, jak se obávají kritici jejího záměru. Jde o úpravu v ekonomické a rozpočtové sféře, jasnější vymezení rozpočtových pravidel i financování a efektivnější hospodaření s finančními prostředky, říká vedení NPÚ.
     NPÚ je největší příspěvkovou organizací ministerstva kultury. Vznikl v roce 2003, kdy se sloučily samostatné oblastní ústavy památkové péče. Hospodaří s ročním rozpočtem 1,3 miliardy korun, přibližně půl miliardy si ústav vydělá. Zanedbatelný není ani objem stavebních a restaurátorských zakázek s památkami spojených, v nich se podle odhadu expertů ročně točí až miliarda korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články