Tyršův most se stal symbolem milenců, zamykají tam své zámky

Vložil
ČTK
03.10.2012 21:45
Přerov

Přerov - Nový Tyršův most, který letos na jaře spojil břehy řeky Bečvy v centru Přerova, se stal symbolickým místem milenců. Na jeho zábradlí zamykají visací zámky symbolizující jejich lásku a věrnost. Tradice stvrzení vztahu pochází z Itálie a je inspirovaná příběhem mladých milenců od italského spisovatele Federika Moccia. Zamykání visacích zámků se začíná pomalu rozmáhat i  na jiných místech v zemi.
    
Na Tyršově mostě za 120 milionů korun, který byl otevřen v květnu, se objevilo v posledních dnech zhruba šest desítek visacích zámků. Architekty z ateliéru Aleny Šrámkové, která je pod podobou mostu podepsána, nový přerovský zvyk příjemně překvapil. "Přijde nám to hezké, že most tamní lidé vzali takhle rychle za vlastní, že most žije a získali k němu vztah," řekl dnes ČTK architekt Tomáš Koumar z ateliéru Šrámková architekti.
     Visací zámky mají symbolizovat lásku a vzájemné pouto. Klíček od něj se následně hází do řeky a symbolizuje slovo "navždy". Zábradlí nebo mříže ověšené desítkami či stovkami visacích zámků jsou po celé Evropě. Stojí třeba v Miláně, Moskvě, maďarské Pécsi či litevském Vilniusu.
     Tradice se začíná objevovat i na tuzemských mostech. Zámky mohou lidé spatřit také v Praze nad Čertovkou u mlýnského kola Velkopřevorského mlýna, který se nachází pár metrů od Lennonovy zdi na pražské Kampě. Turisté si je dokonce zvykli věšet na sochy a zábradlí Karlova mostu. Mosty zamilovaných jsou i v Děčíně nebo v Sokolově.
     Přerovský Tyršův most se nyní prezentuje na šestém ročníku mezinárodního festivalu současné architektury Architecture Week Praha 2012 v Letohrádku královny Anny na Pražském hradě. Most s originální sochařskou výzdobou slaví úspěchy i mezi architekty. Odborná komise pro ceny v oblasti architektury jej nyní nominovala na evropskou cenu Mies van der Rohe Award 2013. Nominaci už schválilo i představenstvo České komory architektů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články