Říjnový festival architektury představuje dopravu a svět v pohybu

Zdroj
Šárka Mrázová
Vložil
ČTK
02.10.2012 20:45
Praha


Praha - Letošní ročník přehlídky Architecture Week Praha se zaměřuje na dopravu, dopravní stavby, infrastrukturu a územní rozvoj. Mezinárodní festival architektury a urbanismu, který představuje současnou tvorbu z celého světa, se v české metropoli a vybraných městech ČR pořádá pošesté. Poprvé se rozrostl do čtyř týdnů, začal v pondělí a potrvá do 28. října. Mottem letošní přehlídky je "Svět v pohybu, lidé v pohybu". Pořadatelé dnes představili program na tiskové konferenci v Praze.

    "Festival je zaměřen na dopravu, přitom nejenom na dopravní infrastrukturu, to znamená nejenom na silnice, koleje, nebo na vodu, ale je zaměřen na všechno, co s dopravou souvisí," řekla ČTK hlavní kurátorka výstavy Radomíra Sedláková.
    Důraz se podle ní kladl na stavby, které s dopravou primárně souvisí, k nim patří mimo jiné mosty. "Jsou architektonickým fenoménem posledních let, protože architekti usilují o to, aby mohli být účastni návrhu mostu," poznamenala Sedláková.
    Na festivalu se ale prezentují také letiště, nádraží, vodní dopravní stavby, kulturní stavby a kancelářské budovy, které také mohou být cílem dopravy. "Je tady krásný rybí přechod - doprava pro ryby. Přesněji řečeno lidská doprava by mohla omezovat ryby, takže se musí rybám udělat přechod... I to je dopravní stavba," upozornila Sedláková.
    Součástí festivalu jsou výstavy o historii dopravy, exponáty, filmy a fotografie. Zájemci je najdou v Letohrádku královny Anny na Pražském hradě, kde jsou nainstalovány celkem tři expozice. Představují nejzajímavější dopravní a územně-rozvojové projekty vybraných měst zemí visegrádské čtyřky a Bulharska, nahlížejí na celkovou koncepci společného rozvoje a posilování územní soudržnosti Evropy a věnují se dopravě železniční, silniční, vodní i letecké.
    Světové architektonické projekty se prezentují na výstavě Arch World. "Je tu zastoupeno více než 30 zemí, které přivezly práce svých architektů, přitom i tam se zajímavě projevuje fenomén dopravy. Mnoho zemí se prezentuje stavbami, které nebyly navrženy pro ně a nebyly postaveny u nich," dodala kurátorka. Pořadatelům se z celého světa podařilo získat přes 100 maket projektů. Tradičně se představují také tuzemská a slovenská architektonická studia.
    Do Tereziánského křídla Starého královského paláce umístili pořadatelé výstavu mezinárodně uznávaného rakouského architekta Borise Podreccy, veřejnost se s ním může setkat i na přenášce v Rakouském kulturním fóru v Praze. Ostatní přednášky, například italského architekta Massimiliana Fuksase, se tradičně pořádají v prostorách Národní technické knihovny.
0 komentářů
přidat komentář

Související články