NSS zamítl stížnost sdružení ve sporu o umístění Bauhausu v Brně

Vložil
ČTK
01.10.2012 13:35
Brno - Bojovníci proti hobbymarketu Bauhaus v Brně-Ivanovicích neuspěli v dlouholetém soudním tažení proti rozhodnutí o umístění stavby. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost občanského sdružení Klidné Ivanovice, a v podstatě tak definitivně potvrdil platnost územního rozhodnutí, zjistila dnes ČTK z databáze soudu. Hobby market je už dokončený, kvůli paralelním soudním tahanicím o zákonnost certifikátu autorizovaného inspektora se dosud neotevřel zákazníkům.
    
Podle aktivistů je rozhodnutí o umístění stavby z  roku 2006 v rozporu s územním plánem, který stanovoval maximální rozsah prodejních ploch na 10.000 metrů čtverečních. Reálná komerční plocha hobby marketu je podle aktivistů mnohem větší. Nejvyšší správní soud ale dospěl k  závěru, že úředníci v územním řízení správně vycházeli z předložené dokumentace, v níž prodejní plocha daný limit nepřekračovala.
     NSS se v aktuálním rozsudku nezabýval tím, zda a jak se hobby market odlišuje od původní dokumentace. Pokud by jeho rozloha byla skutečně větší, znamenalo by to, že autorizovaný stavební inspektor nerespektoval jednu z podmínek v územním rozhodnutí. Nejvyššímu správnímu soudu to v nyní posuzované věci nepřísluší hodnotit, stojí v rozsudku senátu s předsedou Petrem Průchou. Verdikt padl v  září bez veřejného jednání.
     Certifikát, který při stavbě Bauhausu nahradil stavební povolení, je předmětem dalšího vleklého sporu. Justice se dlouho nemohla shodnout na tom, kdo má vlastně stížnosti proti certifikátům řešit. Zvláštní senát složený ze soudců NSS a Nejvyššího soudu nakonec rozhodl, že certifikáty budou přezkoumávat nejprve stavební úřady, poté mohou případné spory řešit správní soudy.
     Kritizovaný hobbymarket v Brně-Ivanovicích se díky novému pohledu na certifikáty možná otevře zákazníkům. Dosud jeho zprovoznění bránilo předběžné opatření vydané Městským soudem v Praze. Teď se spor o Bauhaus vrátí na stůl pracovníků ivanovického stavebního úřadu. Protesty tím ale neskončí, avizovali aktivisté, kteří tvrdí, že že obchod zatíží městskou část hlukem a dopravou. Certifikát považují za nezákonný.
0 komentářů
přidat komentář

Související články