Benešovu vilu v Sezimově Ústí dnes navštívilo na tři stovky lidí

Vložil
ČTK
29.09.2012 17:55
Sezimovo Ústí (Táborsko) - Kolem tří stovek lidí dnes navštívilo vilu Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí na Táborsku. Využili tak letošní předposlední termín, kdy úřad vlády, jemuž objekt patří, pořádá ve vile dny otevřených dveří. Ty pokračují ještě v neděli a naposledy se veřejnost do míst, kde trávil čas prezident Beneš se svou ženou, mohou vypravit 27. a 28. října, řekl ČTK Petr Musil z tiskového odboru úřadu vlády.

    "Lidi nejvíc zajímá pracovna Edvarda Beneše a pak ložnice, v níž bývalý prezident 3. září 1948 zemřel," uvedl Musil. Veřejnost si interiér stavby, kterou obklopuje rozsáhlá zahrada a řeka Lužnice, prohlíží po patnáctičlenných skupinách s průvodcem. Ten přednáší výklad o vile a manželech Benešových. Prohlídka trvá zhruba 45 minut. "Všichni průvodci jsou historici a mají vynikající znalosti, takže veřejnost se během prohlídky dozví zajímavé věci," řekl Musil.
    Dodal, že existuje řada návštěvníků, kteří se do Sezimova Ústí vrací. Přestože na ně čeká od roku 2009, kdy úřad vlády objekt rekonstruoval, prakticky neměnná expozice. "Ale lidi přijíždějí zpět třeba jen kvůli zahradě u vily. Zajímá je, jak vypadá na jaře, v létě nebo na podzim," uvedl Musil.
    Vila po nedávné obnově odpovídá původnímu projektu architekta Petra Kropáčka ze 30. let minulého století. Rekonstrukce stála včetně vybavení interiéru téměř 20 milionů korun. Objekt je jedinou mimopražskou rezidencí předsedy české vlády.
    Edvard Beneš strávil ve vile poslední chvíle svého života. Jezdil do ní hlavně odpočívat, ale přijímal tam i významné návštěvy. Dům s pozemky odkázala Hana Benešová v roce 1973 táborskému muzeu, aby sloužil jako památník jejího manžela. Za socialismu však byla budova přestavěna na vládní rekreační sídlo. Nyní už se nepočítá s tím, že by se ve vile státní úředníci běžně rekreovali. Ve druhém nadzemním podlaží jsou ale prostory pro vládní návštěvy i premiérský pokoj.
    Od roku 2000 je budova kulturní památkou. Vstup do vily stejně jako do památníku při vchodu do zahrady je zdarma.
0 komentářů
přidat komentář

Související články