V Brně začala stavba vědeckého centra za 5 miliard

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
24.09.2012 19:40
Brno


Brno - Brněnské univerzity dnes slavnostně zahájily stavbu hlavních budov Středoevropského technologického institutu (CEITEC). Nové pavilony vyrostou v kampusu Masarykovy univerzity v Bohunicích a v areálu Vysokého učení technického (VUT) Pod Palackého vrchem. Celkové náklady na stavbu a vybavení CEITEC činí 5,246 miliardy Kč. Do plného provozu vstoupí kampus v  roce 2014, řekli dnes novinářům představitelé brněnských univerzit.
     
Vznik Středoevropského technologického institutu podpořila Evropská unie. Výzkumníci chtějí podle jednoho z vědeckých ředitelů Jaroslava Koči překlenovat hranice věd o živé přírodě a technických oborů. Konkrétní výsledky přispějí ke zlepšování kvality života a zdraví člověka. Vědci v CEITEC plánují spolupráci s komerční a aplikační sférou.
      Infrastruktura CEITEC sice teprve postupně vzniká, některé výzkumné týmy však už působí v laboratořích brněnských univerzit. V minulých měsících se výzkumníci pochlubili například vývojem ultratvrdého laku, který dokáže nahradit přírodní zubní sklovinu. Dospěli též ke zjištění, že fenomén déja vu má neurologický původ a souvisí se strukturami v lidském mozku. Dále vědci z CEITEC pokročili ve výzkumu nejrozšířenějšího typu leukémie.
      Podle ministra školství Petra Fialy je CEITEC příkladem projektu, který nevzniká na zelené louce. Navazuje na práci vědeckých týmů, které již dosáhly dobrých výsledků. "Věřím, že za několik let zde budou nikoliv nadprůměrné, ale špičkové vědecké výsledky, které snesou srovnání s mezinárodní konkurencí," uvedl Fiala. Jde podle něj o jednu z  největších investic do vědecké infrastruktury v Česku.
      CEITEC má mezinárodní ambice a láká zahraniční vědce i české badatele, kteří momentálně působí na univerzitách v západních zemích. "Očekáváme v nejbližších měsících nástup zahraničních manažerů, vědeckého ředitele i výkonného ředitele" řekl Martin Bareš, který projekt vede po odchodu Tomáše Hrudy na ministerstvo školství.
      Celková plánovaná plocha laboratoří CEITEC činí 25.000 čtverečních metrů, práci tam najde až tisícovka vědců. Stavba je rozdělena do několika částí a dílčích zakázek. V jednom z tendrů na laboratoře přírodních věd v areálu Pod Palackého vrchem našel Úřad pro ochranu hospodářské soutěže chyby a vrátil do hry dvě původně vyřazené firmy. Nyní je podle mluvčí VUT Jitky Vanýskové vše vyřešeno a stavba v areálu brněnské techniky započala. Staví se i  v bohunickém kampusu, kde jsou již patrné základy pavilonu s atypickým elipsovitým půdorysem.
      Kromě Masarykovy univerzity a Vysokého učení technického se na budování institutu podílí také Mendelova univerzita, Veterinární a farmaceutická univerzita, Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Ústav fyziky materiálů Akademie věd. Jednotlivé výzkumné programy směřují například do oblasti nanotechnologií, pokročilých materiálů, strukturní biologie, molekulární medicíny a výzkumu mozku.

0 komentářů
přidat komentář

Související články