Kolín vybuduje městskou galerii podle návrhu Davida Vávry

Vložil
ČTK
19.09.2012 23:00
Kolín

"David Vávra do Kolína často jezdil, má ho rád a jako architekt nepodléhá trendům prvoplánové líbivosti," míní starosta Vít Rakušan.
Kolín - Kolín chce letos otevřít městskou galerii, která ve městě dlouhodobě chybí. Vznikne v divadle v bývalé zkušebně podle návrhu architekta Davida Vávry. Vystavovat by mohla například díla impresionistického krajináře a kolínského rodáka Václava Radimského (1867 až 1946). Náklady na vybudování galerie činí 2,5 milionu korun, řekl ČTK místostarosta Jan Pospíšil (TOP 09).
     
"Jenom osvětlení v galerii bude stát 400.000 korun. Nás ta cena trochu překvapila, ale galerie to prostě vyžaduje. A je to městská galerie, tak by to mělo mít nějakou úroveň," poznamenal.
      Prostory bývalé zkušebny bude podle radnice na galerii snadné přestavět. Město již vybralo zhotovitele, který stavební úpravy provede. Práce by měly být hotovy na přelomu listopadu a prosince. V budoucnu by pak měl být k divadlu přistavěn i výtah, aby galerie byla bezbariérová. Byl by umístěn do skleněného tubusu, aby se z něj návštěvníci mohli dívat na město. "Čekáme na vhodnou dotaci," uvedl místostarosta.
      Vávra, kterého zná většina lidí z prostředí divadla Sklep, filmů a televizních scének, má jako architekt široký záběr - od interiérů restaurací a barů přes novostavby rodinných domů až po přestavby rozsáhlejších objektů. V  poslední době projektoval například dosud neuskutečněnou rekonstrukci kladenského divadla nebo knihovnu města Hradce Králové, která vzniká přestavbou továrny Vertex. Je podepsán i pod studií plánované přestavby kutnohorského pivovaru, který opustila společnost Heineken.
      "David Vávra do Kolína často jezdil, má ho rád a jako architekt nepodléhá trendům prvoplánové líbivosti," míní starosta Vít Rakušan (Změna pro Kolín). Připomněl, že kolínskou architekturou se Vávra zabýval i ve svém televizním pořadu Šumná města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články