Stavěná nejvyšší obytná budova v NY je magnet pro superboháče

Vložil
ČTK
19.09.2012 22:35
USA

New York

New York - V New Yorku nedaleko Central Parku vzniká nejvyšší obytná budova ve městě. Hotová by měla být napřesrok, ale už nyní je magnetem pro superboháče, kteří si již v budově koupili několik bytů. Domu se tak začíná přezdívat "klub miliardářů", napsal dnes list The New York Times.

      Mrakodrap nazvaný One57 se za 1,5 miliardy dolarů staví na 57. ulici uprostřed Manhattanu naproti slavné koncertní síni Carnegie Hall. Bude vysoký 306 metrů, a zařadí se tak mezi nejvyšší budovy ve městě. Mnoha obyvatelům nabídne strhující výhled na Central Park i jiné části Manhattanu.
      Nejlépe na tom v tomto ohledu budou obyvatelé horních pater. Byty pokrývající celé podlaží v devíti patrech ve vrchní části budovy si již kupce našly. Všichni z nich jsou miliardáři, řekl deníku šéf developerské společnosti Extell Development Company Gary Barnett.
      Dva duplexní byty se prodaly za částky přesahující 90 milionů dolarů (asi 1,7 miliardy korun). Cena u dalších sedmi se pohybovala mezi 45 miliony a 50 miliony dolarů (zhruba 855 milionů až 950 milionů korun).
      Členy "klubu miliardářů" z čísla 157 na 57. ulici je několik Američanů. Nejméně dva kupci jsou z Číny. Jeden je Kanaďan, jeden Nigerijec a jeden Britt. Podle Barnetta jich hned několik figuruje na žebříčku nejbohatších lidí sestavovaným časopisem Forbes.
      Extell dosud v budově od loňského listopadu prodal byty za více než jednu miliardu dolarů. Jen letos v létě podepsal smlouvy na 300 milionů dolarů. Neprodaných dosud zůstává 40 z 92 bytů. Z toho čtyři jsou celopodlažní. Podle Barnetta již ale kolem nich "krouží" dva potenciální kupci z Číny.
      Zájem o bydlení nedaleko Central Parku je dalším dokladem vysoké poptávky po luxusním bydlení na Manhattanu z poslední doby, kdy neustále padají prodejní rekordy. Cena za duplexy v budově One57 pohybující se kolem 95 milionů dolarů tak překonala dosavadní rekord z letošního března. Ruský kupec tehdy za luxusní byt u Central Parku zaplatil 88 milionů dolarů.

0 komentářů
přidat komentář