Křtiny zvou na obnovený zámecký park od Santiniho

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
19.09.2012 11:35
Křtiny (Blanensko) - Křtiny na Blanensku lákají turisty na obnovený zámecký park. Jde o dříve značně zanedbaný tříhektarový areál, jehož úprava stála deset milionů korun. Sousedí s barokním chrámem Jména Panny Marie, který patří k nejznámějším poutním kostelům na Moravě. Park, chrám i zámek jsou dílem stavitele Jana Blažeje Santiniho, řekl ČTK Pavel Mauer ze Školního lesního podniku Mendelovy univerzity.
     
Zámek slouží lesníkům, především jako společenské a vzdělávací centrum. Jeho obnovený park bude ale otevřen veřejnosti. Obnova tohoto prostoru začala loni na jaře.
      Bylo nutné strhnout některé staré objekty, pokácet přestárlé a přerostlé stromy a vytrhat pařezy. Vznikly četné nové chodníčky a odpočinková místa. Hojná byla nová výsadba.
      Komplex tvořený chrámem a zámkem patří k Santiniho vrcholným dílům. Chrámu se přezdívá Perla Moravy a jeho půdorys měl mít tvar řeckého kříže. Jedno z jeho křídel ale postaveno nebylo.
      Chrám stojí na místě, kde podle legend křtili věrozvěsti sv. Cyril a Metoděj první věřící. Podle toho městys získal své jméno. Zámek s parkem sloužil jako rezidence vedení vlivného řádu premonstrátů z brněnských Zábrdovic.
0 komentářů
přidat komentář