ZČU staví v Plzni centrum výzkumu a vzdělávání za 1,6 miliardy

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
16.09.2012 16:50
Plzeň - Fakulta aplikovaných věd Západo- české univerzity v Plzni začala v univerzitním areálu na Borských polích budovat dvě vědecká a vzdělávací centra za více než 1,6 miliardy korun. Výzkumné centrum NTIS - Nové technologie pro informační společnost a Centrum technického a přírodovědeckého vzdělávání a výzkumu - patří k největším investicím v historii univerzity. Podpořila je EU a budou otevřené do konce roku 2014. Představují zcela novou etapu univerzity; změní nejen tvář části Plzně, ale především významně zvýší potenciál univerzity i celého regionu, řekla ČTK rektorka ZČU Ilona Mauritzová.
     
"Cílem projektu NTIS je výstavba a vybavení nového výzkumného pracoviště na vysoké evropské úrovni ale zejména vybudování týmů pro výzkum a vývoj zaměřený na dva směry - informační společnost a materiálový výzkum," řekl ředitel projektu Pavel Novák. NTIS za více než jednu miliardu korun obsadí vyšší šestipodlažní budovu, která bude mít 12.000 m² užitných laboratoří a kanceláří. V centru najde od roku 2015 práci 180 lidí. Téměř 160 z nich budou výzkumníci, zbytek management a technici. Část vědců musí ještě nabrat z fakulty, jiných ústavů a firem.
      Třetina z miliardy korun půjde na vlastní stavbu, přístrojové vybavení bude stát přes 200 milionů Kč. Zahrnuje pět klíčových přístrojů až za desítky milionů korun. Například skenovací elektronový mikroskop s vysokým rozlišením a vakuové komory s plazmovými zdroji. Významná část peněz půjde na nastartování práce výzkumných týmů. Ty už na fakultě pod jednotlivými katedrami fungují a mají řadu referencí od firem z oblasti energetiky, strojírenství a lékařství. Postupně se ale budou rozrůstat a od roku 2015 se musí finančně osamostatnit.
      Centrum technického a přírodovědeckého vzdělávání a výzkumu za více než 530 milionů korun bude mít čtyři podlaží s 10.000 m² užitných prostor. Půjde o  kanceláře, zázemí pro pedagogy a výukové laboratoře. Centrum bude sloužit pro vzdělávání studentů fakulty aplikovaných věd, v největší míře pro magisterské a doktorské studijní programy. Doktorandů má fakulta přes 220. Jejich následné uplatnění bude jak v projektu NTIS, tak i ve výzkumu v podnicích a dalších ústavech.
      Samotné stavby přijdou na více než půl miliardu korun. Obě centra budou propojeny a budou mít společné prostory.
      Pro univerzitu to podle rektorky znamená mimořádnou příležitost zařadit se mezi evropskou špičku v  oblasti výzkumu a vývoje. "Zásluhou projektů budeme mít kvalitní zázemí pro výchovu uplatnitelných absolventů, nejen pro výzkumnou a vývojovou základnu fakulty, ale také pro pokrytí požadavků průmyslu a institucí v regionu," dodala.

0 komentářů
přidat komentář

Související články