Perspektivy území: udržitelné vazby, střety a rozvoj

Vložil
Tisková zpráva
14.09.2012 09:15
Základním tématem konference je území.



Území lze pojímat z mnoha perspektiv: je to aktivně utvářený životní prostor lidské společnosti i mnoha různých živých organismů; je to terén i využitelný zdroj, objekt zkoumání, plánování i práva. Území je předmětem vědeckých diskusí, občanských sporů, ale i rámcem a půdou, na níž se různé konflikty odehrávají.

K otevřené diskusi, sdílení poznatků i konfrontaci názorů jsou proto na akademickou půdu zváni nejen výzkumníci, studenti a odborníci, ale též zástupci státní správy, firem a představitelné občanské společnosti. Těšíme se na vaši účast.

Termíny a místo konání
Zaslání přihlášky s abstraktem (anotací) do 24. 9. 2012
Zaslání příspěvku do 1. 10. 2012
Pořádání konference: 1. 11. 2012
Místo konání: Fakulta stavební ČVUT v Praze, Thákurova 7, Praha 6 - Dejvice

Tematika a cíle konference
Otázky typu "Kam směřuje současné využívání území" nejsou triviální. Dochází k výrazným změnám v životním prostředí (např. v souvislosti s klimatickou změnou), k poměrně zásadním geopolitickým změnám (jako důsledek posunu těžiště ekonomických aktivit do jiných částí světosystému), které doprovázejí změny sociální (emancipace a aktivizace obyvatel po celém světě, změny ve velikosti, struktuře i fungování urbánních celků), a k tomu začínají docházet některé zdroje, na jejichž využívání je moderní civilizace založená (např. fosilní paliva). Svět je v pohybu, mění se. Řada příčin i důsledků těchto změn má územní rozměr, je v území ukotvená, či místními podmínkami a specifiky ovlivněná, porozumění územní problematice je proto pro porozumění současnému světu velice zásadní. Informační a komunikační revoluce vstupuje i do věd o území. Závažnost těchto změn není v mnoha odvětvích života společnosti dostatečně pochopena.

Konference "Perspektivy území" má za cíl oslovit výzkumníky a zájemce z různých oborů (vědce, doktorandy ale i státní správu a občanské organizace), kteří se územní tématikou zabývají a vytvořit platformu pro sdílení poznatků, zkušeností a postupů. Území lze nahlížet z mnoha úhlů pohledu: jinak ho vidí geolog, jinak urbanista, jinak sociolog či historik, jinak biolog či klimatolog. Cílem konference je nalézt společnou řeč, vyjasnit si základní koncepty a pojmy, v nichž území chápeme, podpořit mezioborový výzkum, kontakty, či sdílení dat. Dále poukázat a vysvětlit multidisciplinární charakter problému a jeho vliv na široké vrstvy společnosti při zdůraznění významu udržitelného rozvoje.

Pořadatel
Katedra urbanismu a územního plánování, Fakulta stavební ČVUT v Praze
Pořádáno v rámci studentského grantu "Změny ve struktuře využívání území a související negativní jevy"

Organizační výbor konference
  • Ing. arch. Marek Janatka, PhD
  • Ing. arch. Daniela Šovarová
  • Doc. Ing. arch. Alena Mansfeldová, CSc.
  • Doc. Ing. arch. Ivan Horký, DrSc.
  • Ing. Pavel Holubec
  • Ing. Roman Vodný
  • Ing. Petr Tomíček
  • Ing. Karel Sedlecký

Příspěvky a forma prezentace

Jednacím jazykem konference je čeština. Příspěvky budou prezentovány taktéž v českém jazyce a budou otištěny v publikaci, která bude jedním z výstupů. Rozsah příspěvků bude upřesněn, předpokládá se přibližně 10 až 12 stran textu. Příspěvky budou vpisovány do šablony, která bude účastníkům poskytnuta.
V rámci konference mohou účastníci také prezentovat své postery. Šablony pro jejich tvorbu budou účastníkům poskytnuty. Postery budou tištěny na náklady pořadatelů konference.

Další informace
Mezi vyzvanými přednášejícími, kteří na konferenci vystoupí se svými příspěvky, jsou také
  • Ing. arch. Martin Říha
  • Ing. Filip Novosád
Od účastníků není vyžadováno žádné vložné.
Přihlášení a další informace ZDE
Těšíme se na setkání s Vámi na konferenci !
0 komentářů
přidat komentář