Park(ing) Day letos i v Plzni

Zdroj
Ing. arch. Jakub Mareš
Vložil
Tisková zpráva
10.09.2012 20:15
V pátek 21. září budou někteří plzeňští řidiči překvapeni. Na několika místech v centru města, kde se běžně parkuje, najdou místo volného stání netradiční oživení veřejného prostoru. Díky umělcům a zapojeným neziskovým organizacím se na jeden den volná parkovací místa promění na veřejné parky. Na přeměně se může podílet každý, stačí si předplatit místo v parkovacím automatu a pak ho přetvořit k obrazu svému.

Park(ing) day je celosvětová událost, která se koná na mnoha místech již od roku 2005, kdy byla poprvé byla uspořádána v San Francisku. Letos bude poprvé i v Plzni. V minulých letech z parkovacích míst nejrůznějších evropských metropolí staly například knihovna, odpočinková dílna, galerie, zeleninová zahrádka, konaly se tu taneční kurzy, recitace básní a mnoho dalšího.

Hlavní myšlenkou akce je oživit veřejný prostor města a vytvořit tak pulsující a přátelské prostředí pro jeho obyvatele. V neposlední řadě si projekt klade za cíl vyvolat veřejnou diskuzi o využití veřejného prostoru a o konkrétních občanských tématech.

Akci pořádá občanské sdružení Město k světu ve spolupráci s projektem Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015.

Město k světu
je platforma a štít pro projekty do veřejného  prostoru. Cílem je nacházet a pracovat s nedostatky formou realizace nových projektů a pořádání workshopů. V plánu jsou různé zásahy směřující k zlepšení veřejného života v Plzni, například opravy městských podchodů. V čele platformy stojí mladý plzeňský architekt Jakub Mareš.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Chyba v článku
Hans
14.09.12 04:24
zobrazit všechny komentáře