Plzeňský primátor neprosadil vlastní návrh o konání referenda

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
06.09.2012 16:45
Plzeň

Plzeň - Plzeňskému primátorovi Martinu Baxovi (ODS) se dnes po několikahodinovém jednání nepodařilo prosadit u zastupitelů svůj návrh na konání referenda o stavbě obřího multifunkčního domu na Americké třídě. Referendum prosazují aktivisté, kteří už předali magistrátu návrh s podpisy tisíců Plzeňanů. Usilují o to, aby se hlasování konalo zároveň s krajskými volbami. Podle Baxy je na to málo času, proto podal sám návrh a chtěl, aby ho přijalo zastupitelstvo. Tím by se termín společných voleb stihl, řekl. Jeho návrh ale při hlasování nepodpořila ani koaliční ČSSD. O konání referenda tak bude nejspíš rozhodovat mimořádné zastupitelstvo.
     Aktivisté navrhují referendum se dvěma otázkami. Jedna se ptá na to, zda má město podniknout veškeré kroky, aby nemohlo obchodní zařízení v místě bývalého domu kultury vyrůst. Druhá se týká požadavku na změnu územního plánu pro celé větší území na městskou zeleň. Právě druhá otázka je ale podle primátora v referendu nehlasovatelná. Baxa se přitom opírá o názor ministerstva vnitra. Podle něj se změna územního plánu provádí na úrovni samosprávy a také přenesené působnosti státní správy. Referendum však může zavázat jen samosprávu, ne například stavební úřad. Baxa proto předložil návrh s jednou otázkou, totožnou s první otázkou návrhu petičního výboru.
     Aktivisté se proti tomu ohradili. Primátorovu iniciativu by uvítali jen tehdy, pokud by si plně osvojil jejich návrhy. Magistrát už jednou aktivistům návrh vrátil. Petiční výbor nasbíral další podpisy a návrh doplnil. Magistrátní úředníci ale dnes řekli, že ani opravený návrh aktivistů není bez vad. V takovém případě nemůže být referendum vyhlášeno. Podle zákona ale už nemá petiční výbor šanci na opravy. Konkrétní chybu nechtěl vedoucí odboru správních činností Roman Matoušek uvést.
     Už dříve požádali opoziční zastupitelé z TOP 09 a jiných stran primátora, aby kvůli referendu svolal mimořádné zastupitelstvo. Tomáš Jílek z TOP 09 dnes řekl, že předpokládá, že se na něm bude mluvit hlavně o  druhé otázce navrhované v referendu. Termín mimořádného zastupitelstva není zatím známý. Baxa upozornil, že případná změna územního plánu na městskou zeleň by představovala velmi masivní zásah do majetku více vlastníků. Primátorův náměstek Martin Zrzavecký (ČSSD) slíbil, že se magistrát pokusí náklady v  takovém případě odhadnout.
     Také další zastupitelé varovali před důsledky, které by Plzni mohl výsledek referenda a následné kroky způsobit. Podle Marcela Hájka (Občané.cz) by se investor mohl domáhat až miliardy korun za vynaložené investice a za zmařené podnikatelské záměry. Baxa uvedl i možná řešení, které by mohlo město v případě kladného výsledku plebiscitu podniknout. Jednou z variant bylo odkoupení pozemku od soukromého investora, přičemž jen cena pozemku byla odhadnuta zhruba na 263 milionů korun. Zástupce investora Jan Petřík zastupitelům řekl, že firma nehodlá pozemky prodávat. Bude upravovat projekt tak dlouho, až vyhoví městem stanoveným regulačním podmínkám. Ještě v  září investor takový projekt předloží. "Referendum vnímáme jako politický boj. Občané by se ale neměli rozhodovat bez komplexního náhledu na věc," řekl zastupitelům. Ve středu uvedl, že pokud by město změnilo v centru územní plán, muselo by zaplatit přes miliardu korun na náhradách za znehodnocení pozemků.
0 komentářů
přidat komentář

Související články