Investor: Plzeň zaplatí miliardu, když znemožní stavby v centru

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
05.09.2012 22:30
Plzeň

Plzeň - Přes jednu miliardu korun by musela zaplatit Plzeň na náhradách za znehodnocení pozemků, pokud by město změnilo v centru územní plán plochy, kde má vyrůst obří multifunkční dům za 2,5 miliardy korun. Jeho investorem je český developer Amádeus. Na náhrady by mělo právo všech sedm majitelů deseti hektarů pozemků pod a okolo zbouraného domu kultury, řekl ČTK Jan Petřík z Amádea.
     Podle něj tento argument dosud nezazněl v  souvislosti s referendem, o jehož vyhlášení usilují občanská sdružení, která už získala podporu více než 17.000 dospělých Plzeňanů, tedy výrazně více než potřebných deset procent voličů. Lidové hlasování by se mělo konat v Plzni současně s krajskými volbami, tedy 12. a 13. října. Primátor Martin Baxa (ODS) chce ve čtvrtek předložit městskému zastupitelstvu svůj návrh na konání plebiscitu, a to přesto, že radnice zatím nerozhodla, zda je návrh aktivistů platný nebo ne. Občanská sdružení požadují změnit v územním plánu plochu z  obchodní a bytové na zeleň.
     "Nechci komentovat informace investora, ale zastupitelé zítra dostanou vyčíslení nákladů, které by přineslo úspěšné referendum," řekl ČTK Baxa. Potvrdil, že navrhne jeho vyhlášení s krajskými volbami. "Ale jen k otázce číslo jedna, druhá je dle stanoviska ministerstva vnitra nehlasovatelná," uvedl. Aktivisté trvají na obou otázkách, k nimž je zavázali lidé svými podpisy. "Jinak by to mohlo všech 17.000 lidí napadnout správní žalobou. Spěch primátora svědčí o tom, že chce referendum pohřbít," uvedl zmocněnec referenda Martin Marek. Aktivisté mají k otázkám stanovisko dvou právníků. Navrhují, stejně jako opozice, aby se 17. září konalo k referendu mimořádné zastupitelstvo. První otázka plebiscitu je obecná - zda má město Plzeň bezodkladně podniknout veškeré kroky, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení. Druhá se týká podpory změny územního plánu z smíšeného území na městskou zeleň.
     Pozemky mají nyní podle Petříka cenu zhruba 20.000 Kč/m² a nejméně pět hektarů může být zastavěno. Po změně území na park by tam vlastníci do dalšího referenda už nic nepostavili a cena pozemku by podle Petříka klesla na nulu. Amádeus vlastní čtvrtinu plochy, dalšími majiteli jsou například Tesco, německá a italská firma a soukromá poliklinika. Amádeus, podobně jako Tesco a nový majitel polikliniky, mají také plány na rozšíření svého obchodního domu, ale podle Petříka nechtějí soud nebo náhrady, ale chtějí tam něco postavit.
     Podle Marka je sice náhrada škody při změně územního plánu dle stavebního zákona nárokovatelná, ale zatím ji žádný investor nevyužil a vedou se údajně spory, zda je možné ji získat. "Navíc by šlo vlastně o  zástavu, kterou by musel investor ihned po opětovné změně územního plánu městu v  plné výši vrátit," dodal. Aktivisté nechtějí, aby tam park zůstal natrvalo, ale požadují regulaci území, aby tam nemohli vznikat velké obchody s plochou nad 1000 m².
     "Občané také dosud neslyšeli, že i kdyby referendum dopadlo proti stavbě nových budov a vznikla byt tam zeleň, tak je utopie, že by mělo město páky na to, aby donutilo soukromé vlastníky k tomu, aby tam vybudovali park. Došlo by pouze k zakonzervování současného stavu," uvedl Petřík. Na místě by tak zůstala jen plocha po zbouraném domě kultury a Amádeus by požadoval také investice do jeho demolici. Celkem už jsme do místa investovali hodně přes 300 milionů Kč, dodal. Celkově by tak Amádeus měl podle Petříka nárok na více než 800 milionů korun. Na náhradu více než 300 milionů Kč nemá podle Marka Amádeus nárok, protože nemá pravomocné územní rozhodnutí. Cena pozemku, kde sice nepůjde stavět, není navíc nulová; lze ho například pronajímat na farmářské trhy, dodal.
     Investor vnímá referendum "jako čistě politický boj před krajskými volbami, jehož se nechce ani neumí účastnit." "Projekt jsme jako odborníci v  investicích do nemovitostí více než desetkrát upravili a přiblížili ho představě občanů města i požadavkům magistrátu," uvedl Petřík. Investor mu tento měsíc předloží nové architektonické ztvárnění a vzhled budovy Corso Americká, který rozčlení původní kontroverzní monoblok do tří zcela odlišných objektů, což je hlavní požadavek radnice. "O územní rozhodnutí jsme požádali o prázdninách," dodal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články