Klub za starou Prahu ocenil novou vilu v Hlubočepích

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
19.04.2006 09:10
Praha

Praha - Ocenění za novou stavbu v historickém prostředí udělil dnes Klub za starou Prahu rodinnému domu v Praze - Hlubočepích. Jeho autory jsou Barbora Rossiová, Jan Mrázek a Josef Šanda. "Stojí v dramaticky utvářené krajině a sám je pojatý jako krajina. V českém prostředí netradičně čerpá z pokladnice moderního evropského regionalismu," řekl při předávání cen člen poroty, historik architektury Rostislav Švácha.

Klub již počtvrté oceňuje novostavbu, která podle jeho členů nenarušuje historické prostředí, vyniká hodnotnou architekturou a umí zároveň kultivovat své širší okolí.
Přestože Klub za starou Prahu s mnohaletou historií vystupuje převážně na obranu historických staveb a městského prostředí, tvrdí jeho členové, že současná architektura do historického prostředí rozhodně patří. "S podobným problémem se potýkali architekti všech staletí před námi. Architektura je nekonečný příběh, který nelze přerušit, nebo dokonce uzavřít," říkají.
Podle předsedkyně Klubu za starou Prahu Kateřiny Bečkové je při umísťování novostaveb do historických míst důležitá harmonie. "Nemůže být ale vykalkulovaná a je pouze v tvůrčí invenci autora. Bylo by bláhové se domnívat, že za harmonii lze považovat nějaké napodobování původní architektury. Nejde o mimikry," uvedla.
Nový zásah ale nesmí znamenat záměrné popření místa a jeho charakteru. Nové stavby mohou stávající prostředí umocnit či přetvořit. Klub za starou Prahu se ale domnívá, že existují místa, jejichž přetvoření by bylo z dnešního pohledu ztrátou. Soutěží chce přispívat k dialogu mezi památkáři a moderními architekty. Ten se vyhrotil zejména v posledních měsících, při změnách v památkové péči iniciovaných ministrem kultury Vítězslavem Jandákem.
Architekti obecně mají - z podstaty své práce - benevolentnější přístup k památkové ochraně. Česká komora architektů představila svoji vlastní koncepci památkové péče, která vznáší otázky například po tom, zda není v Česku příliš mnoho památkově chráněných objektů. Tomu památkáři ve své většině oponují. Vytýkali také novému řediteli Národního památkového ústavu Tomáši Hájkovi, že v jeho poradním sboru architekti a lidé spojení s Českou komorou architektů převládali; Hájek později sbor rozšířil o odborníky na památkovou péči, její teorii či restaurování.
Cenu Klubu za starou Prahu mezi novostavbami v historickém prostředí dostaly v minulých letech projekt Portheimka Center - za dostavbu fary na Smíchově v Praze 5, dostavba zámku v Praze - Komořanech a klášter Matky Boží s kostelem Panny Marie, který vznikl přestavbou barokního dvora v Novém Dvoře u Dobré Vody na Karlovarsku.
Letos mezi kandidáty kromě vítěze postoupil i soubor rodinných domů v Kamenné ulici v Brně od Romana Galeho a Michala Palaščáka, dostavba Krajské knihovny v Pardubicích od Aleše Pappa, Magdaleny Pappové a Milana Víta a polyfunkční domy v Chlumově ulici v Praze - Žižkově od Zdeňka Fránka.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
a
a
20.04.06 11:18
Vila
Jan Kratochvíl
20.04.06 11:41
...
Viktor Vlach
21.04.06 05:17
stále nic ?
organista
07.12.06 12:46
zobrazit všechny komentáře

Související články