ČT bude vysílat týdeník o životním stylu, designu a architektuře

Vložil
ČTK
19.04.2006 08:55
Praha

Praha - Česká televize divákům nabídne další magazín zaměřený na životní styl. Bude mít název Styl a jeho náplní budou reportáže a informace zejména o designu, architektuře a bydlení. První díl týdeníku odvysílá ČT na svém prvním programu v pátek 28. dubna v 17:00.

Dramaturgyně Nora Obrtelová z brněnského studia ČT, které pořad připravuje, dnes novinářům řekla, že magazín nebude mít formu pořadu s pravidelnými rubrikami. Každý třiadvacetiminutový díl bude naopak zaměřen na jedno vybrané téma.
V jednom díle tak autoři rozeberou s architekty bydlení v předělaných půdních prostorech, v jiném se budou věnovat průmyslovému designu. Hovořit se bude i o bytech v přestavěných továrnách, takzvaných loftech, současném šperku, designu novin a časopisů či třeba internetových stránek.
"Chceme se pokusit rehabilitovat pojem design," uvedla Obrtelová. Design má podle ní pověst luxusní a nedostupné věci, což může být z jisté míry pravda, na druhou stranu se budou tvůrci snažit představit design kvalitních funkčních předmětů každodenní potřeby.
"Chtěli bychom se věnovat i takovým tématům, jako třeba je veřejný prostor. Aby si lidé začali uvědomovat, že i to jsou věci, které se jich týkají, že by si neměli nechat vnucovat od úředníků podobu měst, jak mají vypadat," podotkla Obrtelová.
O režii pořadů se budou dělit Pavel Jirásek a Ladislav Cmíral, o moderování se postarají dva průvodci. První je Lenka Trčková z hudební stanice Óčko, druhým pak herec a moderátor Igor Dostálek z Rádia Proglas. Autorský tým tvoří publicisté v oboru architektury a designu, například Designcentra ČR.
Česká televize nabízí divákům několik pořadů, v nichž zaznívají rady a informace o nových trendech. Cyklus Bydlení je hra se zaměřuje podle názvu na to, jak lépe a kvalitněji bydlet, příznivcům zahradničení je určen pořad Zahrada je hra. Mladým divákům je věnován pořad SuperPomeranč, zábavnější formu má pak pořad Vypadáš skvěle!
0 komentářů
přidat komentář