Majitel stánku: S výměnou stánků by měla Praha počkat

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
01.09.2012 17:55
Praha

Cigler Marani Architects, s.r.o.


Praha - S výměnou stánků na Václavském náměstí by měla Praha počkat až do přestavby celého náměstí, která se v příštích letech plánuje. Myslí si to jeden z majitelů stánků s klobásami Milan Janeček. Podle něj je výměna, kterou město od příštího roku plánuje, zbytečným plýtváním peněz. Praha na přestavbu čekat nechce. Současné stánky plánuje vyměnit za nové, které navrhlo studio Cigler Marani Architects. Dosud ale nezahájila výběrové řízení ani na dodavatele ani na nájemce stánků. Současní provozovatelé dostali ke konci roku výpověď.

     Janeček vlastní v centru města celkem sedm stánků, čtyři z nich má přímo na Václavském náměstí. Ve všech prodává občerstvení, především tradiční klobásy. Podle něj stánky výměnu nepotřebují. "V letech 2004 až 2005 jsem stánky vyměnil za nové na základě požadavků magistrátu a městské části. Stánky splňují veškeré hygienické předpisy, jsou odsouhlasené i památkáři," řekl ČTK Janeček, který se tomuto podnikání věnuje více než 20 let.
    Až mu na konci roku vyprší na Václavském náměstí smlouva, stánky nechá odmontovat a odvézt. Bude muset také zrušit připojení na sítě. Podle něj město nemůže stihnout od ledna nové stánky zprovoznit. Vyjednání všech potřebných povolení podle Janečka trvá několik měsíců až rok. Obnovení přípojek pak budou muset znovu dělat při přestavbě náměstí. "Je to neekonomické, budou zbytečně dělat dvakrát tu samou práci," poznamenal Janeček.
    Všechny stánky, které na Václavském náměstí stojí, jsou v majetku soukromých firem a provozovatelů. Praha tvrdí, že jsou současné smlouvy s prodejci nevýhodné. "Nešlo o klasický nájemní vztah, ale o zábor, kdy tam se ceny pohybují velmi nízko," řekla ČTK mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. Podle ní bude nájemné v nových stáncích několikanásobně vyšší.
    Podle Janečka se ale náklady na provoz stánku pohybují v řádech statisíců korun, hlavnímu městu a Praze 1 Janeček platí dohromady 160 korun za metr čtvereční zabrané plochy denně, což činí měsíčně za jeden stánek přes 70.000 korun. Janeček tvrdí, že je ochoten o výši nájmu jednat. "Nikdo z magistrátu s námi ale nekomunikuje," tvrdí.
    Janeček má výhrady také k samotným návrhům stánků od studia Cigler Marani Architects, podle něj jsou pro prodej občerstvení nepoužitelné. Není v nich prý dost místa pro uskladnění potravin a jejich prodej. "Názory, že stánky nejsou dobře navržené, jsme zaznamenali, ale architekti z Cigler Marani podobu stánků konzultovali s odborníky. Každý dodavatel stánků se může přihlásit do výběrového řízení na dodavatele a své zkušenosti do stánků promítnout," reagovala Králová.
    V současnosti je na náměstí 23 stánků s občerstvením, novinami a tabákem. Všechny by měly ke konci letošního roku skončit, nahradit je má 11 nových stánků. Původně město uvažovalo o tom, že ve stáncích zruší prodej klobás, proti tomu ale protestovali někteří lidé a zorganizovali petici. Klobásy tak zůstanou, podle města by se měl ale sortiment občerstvení rozšířit. Ve stáncích se budou prodávat stejně jako nyní také noviny a květiny, jeden stánek bude informační.
    Praha dlouhodobě připravuje také celkovou přestavbu náměstí. Projekt počítá mimo jiné s rozšířením zeleně, omezením dopravy, větším prostorem pro pěší i s obnovením tramvajové tratě. Podle mluvčí ale termín zahájení není stále jasný, Praha proto s výměnou stánků nechce čekat.
    Město se pokusilo z bulváru vedoucího od Národního muzea k Můstku před zhruba před pěti lety stánky úplně odstranit. Záměr magistrátu ale tehdy stejně jako letos vyvolal protesty a petiční akce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články