Policie obvinila muže kvůli zřícení štítu domu v Olomouci

Zdroj
Alena Horáková
Vložil
ČTK
22.08.2012 18:50
Olomouc

Olomouc - Za zřícení štítu domu, který loni v centru Olomouce usmrtil důchodkyni, je podle policie zodpovědný jeden ze stavebníků. Policisté jej obvinili z usmrcení z nedbalosti. Muž při opravě domu dva roky před tragédií neměl odbornou kvalifikaci a neodhalil tehdy vychýlení zdi. Případ původně policisté odložili s tím, že se nepodařilo prokázat spáchání trestného činu. Státní zástupce jim ho však v květnu vrátil k došetření. Reagoval tak i na stížnost pozůstalých.
     "Policejní komisař zahájil trestní stíhání proti jednomu z pracovníků, kteří tam prováděli poslední významnější opravu fasády. Muž byl obviněn z usmrcení z nedbalosti, trestní sazba je v tomto případě až tři roky," řekl dnes ČTK státní zástupce Jaroslav Rašendorfer.
     Pracovník, který byl podle policie odpovědný za opravu fasády, neměl podle žalobce příslušnou odbornost pro stavební dozor. "Muž neměl autorizaci stavebních dozorů. Je mu kladeno za vinu, že kdyby byl na místě odborník, který by splňoval odborné požadavky na stavební dozor, zjistil by tehdejší vychýlení zdi a minimálně musel stavbu přerušit a seznámit majitele s touto skutečností," doplnil státní zástupce. Sám připustil, že případ je složitý. Poslední stavební práce se na domu v ulici 8. května dělaly dva roky před neštěstím. Bude se tak řešit i to, jak se na štítové zdi mohl podepsat čas, který od té doby uplynul i  například vliv dopravy.
     Zástupce vlastníka budovy informace o zahájení stíhání zaskočilo. "Vyrazilo mi to dech. Byl jsem podruhé u výslechu, můj společník také, ale nevím, že by někoho obvinili. Je to pro mě překvapivá informace," řekl dnes ČTK Viliam Vidovič, jednatel společnosti Datrolex s.r.o., která nemovitost vlastní. "Od samého začátku říkáme, že nevíme o tom, že by tam bylo něco v nepořádku," doplnil Vidovič.
     Neštěstí se stalo loni v říjnu nedaleko obchodního domu Prior v ulici 8. května, která je jednou z  nejrušnějších tříd města. Ženu zasypaly sutiny zříceného štítu jednoho z domů z  19. století. Atika, architektonický prvek sloužící k pohledovému zakrytí střechy, při pádu strhla závěs trakčního vedení pro tramvaje, který byl na domě připevněn. Žena na místě zemřela.
     Podle statika Jaromíra Vrby, který k  neštěstí vypracovával znalecké posudky, hrála svou roli i technická závada. Atikové zdivo mělo podle něj nedostatečnou stabilitu, která byla umocněna jemným chvěním, když kolem projížděly tramvaje. Kdo za to nese odpovědnost, půjde už těžko prokázat. Kotvení podle něj někdo uvolnil před 25 až 30 lety.
     Město po tragédii nařídilo kontrolu dalších domů v centru města. Kontroloři olomouckého stavebního úřadu při nich našli závady u téměř 50 budov v  městské památkové rezervaci. Objevili nejen špatné fasády, ale i trhliny, uvolněné střešní tašky či chybějící zdivo. Někteří majitelé nemovitostí závady vzápětí odstranili.
0 komentářů
přidat komentář

Související články