Rakovník vymění okna v památkově chráněné sokolovně

Zdroj
Matěj Říha
Vložil
ČTK
20.08.2012 21:45
Otakar Novotný

foto: Jiří Grulich

Rakovník - Rakovník nemá dostatek peněz na celkovou rekonstrukci památkově chráněné sokolovny, která se odhaduje na několik desítek milionů korun. Město proto provádí dílčí opravy historického objektu. V září začne výměna historických oken, jejichž cena přesáhne 3,5 milionu korun. Práce by měly skončit ještě v letošním roce. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Alida Štulajterová.

     Výměna historických oken měla začít v červenci. Město ale muselo zrušit výběrové řízení, protože nabídky firem byly příliš vysoké nebo nesplňovaly podmínky. "Okna budou po domluvě s památkáři v ocelových rámech, a právě proto tam byl takový problém sehnat nějakou firmu, která by to byla schopná vyrobit tak, aby to splnilo náročné požadavky ze strany památkářů," vysvětlila Štulajterová.
     Do druhého výběrového řízení se přihlásila jen kladenská firma MAO, která také zakázku dostala. Město získalo na výměnu oken dotaci 1,5 milionu korun z krajského fondu na obnovu památek. Výměna oken by podle mluvčí měla zabránit únikům tepla a město by tím mělo ušetřit za energie.
     Rakovník má několik let připravený projekt na celkovou opravu chátrajícího objektu. Náklady se podle něj odhadují na více než 45 milionů korun, které teď město nemá. "Ty finanční náklady jsou opravdu hodně vysoké. Město se tak snaží provádět alespoň tyto dílčí opravy i vzhledem dotaci, které získalo," dodala Štulajterová. Před rokem například město nechalo opravit schodiště, které se začalo propadat.
     Rakovnická sokolovna je chráněnou památkou od roku 1958. Výstavba objektu začala v roce 1914, skončila o rok později. Budova patří mezi architektonické skvosty města, má dochovanou řadu původních stavebních prvků. Charakteristické jsou například šamotové cihly, z  nichž je postavena. Budovu nyní využívá místní sdružení Sokola, které tam pořádá sportovní kroužky.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Výměna oken
A. Kuric
20.08.12 10:05
Výměna oken
R. Gregor
21.08.12 07:12
Repase ano, ale...
Rýpal
23.08.12 11:06
A. Kuric
Repase ano!
23.08.12 02:03
zalostne
Jan Sommer
23.08.12 10:13
zobrazit všechny komentáře

Související články