JAMU dokončuje divadelní budovu v Orlí ulici, otevře se v říjnu

Vložil
ČTK
15.08.2012 18:30
Brno

ARCHTEAM

Brno - Janáčkova akademie múzických umění (JAMU) dokončuje stavbu nové divadelní budovy v centru Brna. Moderně vybavené Divadlo na Orlí poslouží především adeptům opery a muzikálu, kteří se vzdělávají na brněnské akademii. Celkové náklady na stavbu a vybavení přesáhnou 343 milionů korun, sdělil dnes ČTK mluvčí JAMU Luboš Mareček. Slavnostní otevření škola plánuje na konec října.
     Budova vyrostla ve 20 metrů široké proluce v Orlí ulici, která vznikla při bombardování za druhé světové války a ještě donedávna ji zaplňovala provizorní stavba z 50. let. Nejdůležitější část stavby je ve vnitrobloku. Ukrývá sál pro 150 lidí s jevištěm, orchestřištěm, provazištěm a kabinou režie. V suterénu je nahrávací studio a zkušebny pro studenty.
     Divadlo na Orlí představuje největší rozvojový projekt JAMU v posledních letech. Jeho význam podle představitelů školy spočívá hlavně v kvalitním vybavení. "Umožní studentům pracovat s nejmodernějšími divadelními, zvukovými a světelnými technologiemi a vstupovat tak do praxe," uvedl rektor Ivo Medek.
     Škola pro divadlo nakoupí nové hudební nástroje za 24 milionů korun. "Budeme pořizovat například dvě harfy špičkové koncertní úrovně. Je to výtečná investice do kvality i proto, že z dlouhodobého hlediska uvažuje Hudební fakulta JAMU o akreditaci výuky hry na tento nástroj," řekla provozní ředitelka divadla Lenka Tesáčková.
     Moderně pojatou uliční fasádu divadla oživí grafika s  hudebními motivy. Zadní část divadelního komplexu postupně pokryje popínavá zeleň. V divadle bude kavárna a v zachovalých barokních sklepech vinárna. Proti stavbě dlouho protestovali minorité, kteří mají v sousedství svůj klášter, nakonec se projekt kvůli tomu částečně změnil.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nádhera
Aleš Sekanina
16.08.12 03:15
zobrazit všechny komentáře

Související články